Det blir heller ikke flertall for at nye, store mineralutvinninger med sjødeponi skal avgjøres av Stortinget

Nordic Mining har etter mange års planlegging fått regjeringens ja å etablere rutilgruve i Engebøfjellet og til å deponere inntil 300 millioner tonn avfallsmasse i Førdefjorden i Naustdal kommune.  Det siste er kraftig omstridt lokalt. Det er også noe uenighet mellom miljømyndigheter og forskningsinstitutter om omfang av skadevirkninger.

I mars fremmet Venstre og SV forslag i Stortinget om at Stortinget skulle involveres og avgjøre store og omstridte gruveutbygginger og tilhørende deponier.  De ville også ha Førdefjiorden og lignende gruveplaner i Repparfjord i Kvalsund kommune lagt frem for rikspolitikerne før de siste klage og innsigelsessaker avgjøres endelig.

 

Sa nei

Et viktig argument for forslagsstillerne var at de to nevnte utbyggingene kunne sette standard for nye store gruveutbygginger med lokale kontroverser.

Stortinget sa tirsdag nei til hoveddelen av Venstre og SVs forslag.

Flertallet nøyer seg med å be regjeringen sørge for at ulike deponeringsløsninger konsekvensutredes for nye gruveprosjekter - slik at all relevant informasjon er på plass før avgjørelser tas. 

Det skal også utredes hvordan deponeringsbehovet kan reduseres fra «ny mineralsk aktivitet. Men flertallet avviser altså at Stortinget skal inn og avgjøre alle slike større gruvesaker.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.