Norsk sjømat vil i utgangspunktet møte toll på WTO-nivå på det britiske markedet, sa Elisabeth Vik Aspaker (H) i et møte i Stortingets europautvalg denne uka.

– WTO-systemet kan bli det systemet vi eventuelt må leve med en stund før vi får til en norsk avtale, utdyper hun overfor NTB.

Når Storbritannia går ut av EU, må Storbritannia i første omgang etablere seg som selvstendig medlem i WTO. Det vil etter alt å dømme bety tidkrevende og teknisk vanskelige forhandlinger med de øvrige medlemmene i WTO. Men når en avtale er på plass, vil WTO være det formelle grunnlaget for handelen, tilsvarende som for handelen Norge i dag har med USA, forklarte Vik Aspaker i Stortinget.

– Hva dette konkret vil bety for markedsadgang for norsk næringsliv i Storbritannia er ikke åpenbart, men realistisk sett kan vi i første omgang møte tollsatser og andre hindringer. Eksempelvis vil norsk sjømat i utgangspunktet møte toll på det britiske markedet på WTO-nivå, sa hun.

Overfor NTB understreker Vik Aspaker at regjeringen vil gi høy prioritet til markedsadgang for norsk sjømat når Norge skal forhandle fram nye handelsavtaler med britene.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: