Nordea Markets oppgraderer Marine Harvest til kjøp fra salg. Samtidig oppgraderes Lerøy Seafood Group, Salmar og Norway Royal Salmon til kjøp fra hold. Meglerhuset har nå kjøpsanbefaling på alle aksjer i sjømatsektoren det har dekning på.

Det fremgår i en sektoranalyse mandag.

Nordea-analytikerne oppjusterer utsiktene sine for sjømatbransjen, og ser nå en «supersyklus» de kommende to årene.

«Laksebransjen har blitt truffet av en bølge negative nyheter, men vi venter at de norske produsentene vil komme seg gjennom både relativt uskadd og i en sterkere inntektsposisjon», skriver de.

Meglerhuset høyner sitt lakseprisestimat for 2016 til 44 kroner pr kilo og for 2017 til 46 kroner pr kilo. Forward-kontraktene for 2016-levering av laks ligger til sammenligning rundt 41-46 kroner pr kilo, mens 2017-leveringer ligger på 41-42 kroner pr kilo, ifølge Fish Pool.

Nordea-analytikerne viser til en mengde problemer som alene ville vært problematiske for bransjen:

 • Prisene i nøkkelmarkeder i Europa og USA er ned 10-20 prosent.
 • Kostnadsnivået har hatt en strukturell oppgang på fem prosent det seneste året.
 • Kald sommervær og økende biologiske utfordringer i viktige regioner har ført til kutt i tilbudsanslagene.
 • Et fragmentert marked i Chile har påvirket prisdisiplinen i regionen.
 • Store valutasvingninger har i praksis stengt handelen med viktige fremvoksende markeder.
 • En handelsembargo har stengt det russiske markedet for norske produsenter.

Individuelt, ville disse faktorene trolig skapt et negativt driftsmiljø. Sammen, argumenterer imidlertid Nordea at faktorene har motsatt effekt.

«Vi mener at nettoeffekten av alle disse faktorene er mer robust etterspørsel for laks, særlig for de norske aktørene (..) Vi mener at de svake prisene i Europa og USA har blitt en katalysator for mer langsiktig etterspørsel, og M&A vil trolig føre til en mer industriell tilnærming til lakseoppdrett i Chile, som kan redusere uberegnelig prisoppførsel fra et marked som utgjør 25 prosent av det globale tilbudet», skriver meglerhuset.

Nordea-analytikerne fremholder Marine Harvest som sitt toppvalg i sektoren. Kursmålet på aksjen høynes til 130 fra 93 kroner.

Bakkafrost fremheves også av Nordea. Den færøyske oppdretteren har de laveste kostnadene i bransjen, og Nordea venter at effektiviseringstiltak vil redusere kostnadene ytterligere. Bakkafrost-aksjens kursmål høynes til 320 kroner fra 250 kroner.

Ellers gjør meglerhuset følgende kursmåloppjusteringer:

 • Lerøy Seafood Group, til 380 fra 300 kroner
 • SalMar, til 170 fra 130 kroner
 • Grieg Seafood, til 40 fra 35 kroner
 • Norway Royal Salmon, til 90 fra 70 kroner
 • Austevoll Seafood, til 70 fra 57 kroner
 • Havfisk, til 40 fra 36 kroner

Les også:
- Det vi er vitne til er to krefter som drar i hver sin retning
Boligprisfall i alle de store byene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.