Siden 2013 har kundene snudd ryggen til de tidligere så populære Skagenfondene.  Nettotegningen- det vil si forskjellen mellom hva kundene har satt inn og hva kundene har tatt ut - er på minus 43 milliarder kroner.

En oversikt fra Verdipapirfondenes forening viser at alle kunder, både utenlandske og norske institusjonelle kunder, samt norske personkunder har tatt ut milliarder av kroner fra de tre største fondene Skagen Vekst, Skagen Kon-Tiki og Skagen Global.

Sjokkbeskjed
Det hjalp ikke da Skagenfondene i november ifjor kom med sjokkmeldingen om at trioen som etablerte Skagenfondene i 1993 vil endre eierstrukturen i selskapet, og at både administrerende direktør Harald Espedal og forvalter Kristian Falnes slutter i selskapet.

Uroligheter i et forvaltermiljø som har levert veldig god avkastning over mange år, er et signal for mange investorer om å skygge banen.

Konsernsjef Olav Rune Øverland i Gabler ga råd om å finne en annen forvalter da beskjeden kom. Gablers kunder hadde allerede over det siste året fått råd om å flytte til alternative forvaltere. Et halvt år senere, har han ikke endret mening. Nedsalget i Skagen fondene drives nå mye av at også internasjonale investorer har kommet til samme konklusjon og reduserer eksponeringen i Skagen fondene, påpeker Øverland.

- Vår holdning er nok fortsatt å råde kundene til å finne alternative forvaltere til Skagen fond, sier Øverland. Gabler følger tett med på Skagen, og er spent på hva som skjer fremover

Den nye eierstrukturen fortsatt ikke er på plass, og at det vil ta noen måneder til før det blir fastlagt.  De tre eierne i Skagen Tor Dagfinn Veen, Åge Westbø og Kristoffer Stensrud, sa til DN i november at det var de ti barna til de tre gründerne som tok initiativet til prosessen som nå er satt i gang.

- De spurte oss: «Hva skjer når dere dør?», sier Westbø.

Holder fast på strategien
Leder av kommunikasjon i Skagen, Margrethe Vika sier det er ulike årsaker til at mange kunder har flyttet penger ut av Skagens fond. Lavere avkastning er den viktigste.

- Internasjonalt har det i april vært en massiv utflytting av midler fra Emerging Markets(Vekstmarkeder). Gitt Skagens profil med over halvparten av midlene fra kunder utlandet, slår denne markedsbevegelsen inn på våre tegningstall, sier hun.

Vika sier Skagen har  levert en ekstraordinær avkastning over mange år – og at helt naturlig vil det være svingninger i avkastningen hos aktive forvaltere.

- Vi holder fast på investeringsfilosofien vår –vi bytter ikke ut det vi tror på. Vi har tålmodighet og tro på at relativ avkastningen kommer opp igjen, sier Vika.

Iforrige uke lanserte forvalter Filip Weintraub - som har kommet tilbake til Skagen - et nytt fond, Skagen Focus. Vika sier fondet har vekt stor nysgjerrighet hos kundene.

Prøver igjen etter havari  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.