Fond og investorer i fremvoksende økonomier har sett betydelige verdier forsvinne desiste månedene.

Skagenfondenes Kon-Tiki-fond, med over halvparten av investeringene i fremvoksende økonomier, er ned nesten 22 prosent fra toppen i april i år. I samme periode har HolbergfondenesRurik-fond, også tungt inne i fremvoksende økonomier,falt med nesten 17 prosent.

Det tilsvarer et tap i norske kroner fra toppen i april på 62 millioner kroner.

- Det har helt klart vært utfordrende åskape god avkastning i de fremvoksende økonomiene det siste året,og da særlig i råvaretunge land som Russland og Brasil.Usikkerheten rundt den økonomiske veksten i Kina bidrar også til åskape et utfordrende markedslima, sier porteføljeforvalter iHolbergfondene, Leif Anders Frønningen til DN.

Han understreker at Rurik-fondethar gjort det bedre enn referanseindeksen, og at 2011 var det siste året fondet gav negativavkastning før korreksjonendenne sommeren.

Verre enn «total kollaps»

Bakgrunnen for den svake utviklingen i disse landene er sammensatt:

  • Råvareprisenehar falt i tråd med lavere økonomisk vekst i Kina,
  • Investorer harflyttet penger ut av landene i stor skala i påvente av økte renteri USA
  • Valutakursene har falt til de laveste nivåene på 15 år. Mange av landene har tatt opp lån i amerikanske dollar.

Tidligere i sommer ventet Nordea Markets' danske sjefanalytiker,Anders Svendsen, en verre situasjon for fremvoksende økonomier enndet han kalte den Sjefanalytiker i Nordea Markets: Spår verre situasjon enn den «totale kollapsen i 2013» , og at det vil være Sjefanalytiker: - Det vil være tåpelig å ikke være bekymret for disse landene.

Store forskjeller

Frønningen i Holbergfondene understreker at det imidlertid er store forskjeller fra land til land. For mens landene som produserer råvarer sliter med prisfallet det siste året, nyter råvareforbrukerne godt av fallet.

Leif Anders Frønningen, porteføljeforvalter i Holbergfondene.
Leif Anders Frønningen, porteføljeforvalter i Holbergfondene.

- En rekke asiatiske land vil bli stimulert av råvarefallet, og detstørste fremtidige vekstpotensialet finnes i nye vekstmarkeder somIndia, Indonesia, Filippinene, Vietnam, Ghana, Kenya og Nigeria,sier han og viser til at den forventede økonomiske veksten på 5-8prosent i disse områdene de neste 4-5 årene.

Så langt i år er fondet ned 5,5 prosent. Siden oppstart har fondet levert 4,7 prosent avkastning.

- Høy eksponering motdisse skiller Rurik fra de øvrige vekstmarkedsfondene, sier han.

Kapitalavkastningen halvert

Skagen Kon-Tiki, har siden oppstarten i 2002 slått referanseindeksen nesten alle år. Så langt i 2015 er derimot fondet ned 10,6 prosent, mot referanseindeksen MSCI Emerging Markets' nedgang på 7,05 prosent. 

- Vi har forsøkt å holde oss unna eksponering mot Kina, energi og råvarer. Kon-Tiki har utviklet seg i samme retning som fremvoksende markeder generelt, sier investeringsdirektør i Skagenfondene, Ole Søeberg.

Han forklarer at investeringer i indiske selskaper har vært forholdvis gode, mensBrasil har vært mindre god for fondet. For Søeberg kom det viktigste vendpunktet for fremvoksende markeder mens han var på ferie 14. juli. Da kom nyheten om Atomavtale: Dette er de enige om .

- Den dagen ble Iran-avtalen avtalt og siden stupte olieprisen35 prosent, hvilket har gitt andre olje- og råvareøkonomier enutfordring for å si det mildt. På tross av dette har lavere energipriser vært positivt for andre fremvoksende økonomier, sier han.

Investeringsdirektør Ole Søeberg Skagenfondene.
Investeringsdirektør Ole Søeberg Skagenfondene. (Foto: Tomas Alf Larsen)

Investeringsdirektøren forklarer at egenkapitalavkastningen i fremvoksende markeder før finanskrisen i 2008-2009 gjerne lå på 15-20 prosent. I dag er avkastningen kun på 6-8 prosent.

- Da er kapitalavkastningen omtrent halvert, og det reflekteres i børskursen. Vi fokuserer på selskaper som beveger seg mot bedre lønnsomhet av egen kraft, sier Søberg.

Han understreker at han ikke ser på 2015 som en ny Asia-krise lik den i 1997-98.

 

- Kaos og blodbad

Det er ikke bare norske fond som sliter. Både tradisjonelle investeringsselskaper og hedgefond tarstore tap mot disse landene, skriver Financial Times denne uken.

PorteføljeforvalterTroy Gayeski i den amerikanske hedgefond-investoren Skybridge siertil avisen at mange hedgefond investert i fremvoksende markeder har taptopptil 35 prosent av verdiene i august.

Hedgefond erinvesteringsfond som skal gi avkastning uavhengig avmarkedsutviklingen. Det er tradisjonelt knyttet mye hemmelighold rundt dissefondene, som ofte kritiseres for å være dyre og låse kundene tilsine posisjoner i fondet.

- Det er kaos og blodbad der ute. Vibruker denne volatiliteten som en mulighet til å øke risikoen iinvesteringene våre, men absolutt ikke i fremvoksende markeder. Visier ikke at dette er verdens ende, men vi forstår ikke hvorfornoen vil kjøpe i fremvoksende markeder akkurat nå, sier Gayeski til Financial Times.

Det rådet følger ikke Holbergfondene:

- Historisk høye risikopremier på aksjer i fremvoksende markeder resulterer i sværtattraktive muligheter på selskapsnivå. Dette gjør at vi vurdererfondet sitt langsiktige avkastningspotensial som svært attraktivt.Så et godt tidspunkt å kjøpe på for langsiktige investorer, sier Frønningen.

Les også på DN.no:

Selger seg ut av XXL

Asia i dag: Børsfest underveis i Asia

Her er Finlands knalltøffe krisetiltak

Se DNTV:

Åpner hotellene for flyktninger

 

Åpner hotellene for flyktninger
Hotelleier og investor Petter Stordalen synes det er «rørende» å se på alle som bidrar med å hjelpe flyktninger.
00:35
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.