I løpet av 2015 trakk kunder ut 29,6 milliarder kroner fra Skagenfondene, slik at selskapets samlede forvaltningskapital ved utgangen av året var 99 milliarder kroner. Det tilsvarer et fall på i overkant av 23 prosent, nesten én fjerdedel av hver eneste Skagen-krone.

Likevel falt driftsinntektene kun med seks millioner fra det foregående året, til 929 millioner kroner. Resultat før skatt økte imidlertid fra 202 til 218 millioner kroner, mens bunnlinjen økte fra 150 til 156 millioner kroner.

– Den korte og greie forklaringen på det er at Skagen Kon-Tiki i 2015 hadde et bedre år enn i 2014, sier Skagens administrerende direktør Leif Ola Rød.

Tapte mindre

Skagen Kon-Tiki er ledet av den profilerte forvalteren Kristoffer Stensrud, som var med å starte Skagen i 1993. I 2015 leverte fondet en negativ avkastning på 1,21 prosent, mot en positiv avkastning på 0,48 prosent for referanseindeksen.

I 2014 leverte fondet langt mer solide 11,56 prosent i avkastning til andelseierne. Dette var imidlertid mye betydelig svakere enn referanseindeksen, som endte 2014 med en avkastning på 20,79 prosent. Rød har forklaringen på hvordan dette henger sammen:

– Kon-Tiki har en såkalt symmetrisk modell med et honorar som reduseres hvis fondet gjør det dårligere enn referanseindeksen, og som øker hvis fondet gjør det bedre enn referanseindeksen, sier Rød.

Røds poeng er at selv om Kon-Tiki har levert dårligere enn referanseindeksen to år på rad, så var bommen relativt til indeksen mindre i 2015 enn i 2014.

Skagen-sjefen medgir at de høye innløsningene kundene gjorde i 2015 også ble drevet av at stjerneforvalter Kristian Falnes sluttet i Skagen i slutten av 2014.

Falt på Falnes

– Det at Falnes sluttet i Skagen, medførte at flere kunder trakk seg ut, ettersom fondet han forvaltet, Skagen Global, har mange institusjonelle kunder. Det er vanlig at institusjonelle kunder har regel om at de enten skal trekke seg ut eller sette fondet under spesiell overvåkning når hovedforvalteren byttes ut, sier Rød.

Han fremhever at Skagen Global under ledelse av Knut Gezelius med knapp margin klarte å slå referanseindeksen i 2015.

Rød sier at de foreløpig i 2016 bare har data for januar, og at de ser en nedgang i innløsningen fra kundene.

– Vi ser at det er mindre innløsninger i år enn i fjor. Det har blant annet sammenheng med at fondene våre hadde et bedre andre halvår i 2015 enn det første, sier Rød.

Ifølge aksjonærregisterest, var største eier i Skagen as ved utgangen av 2014 Tor Dagfinn Veen med 26,30 prosent. Veen var blant de tre grunnleggerne av selskapet. Medgründerne Kristoffer Stensrud og Åge Kristiansen Westbø eier henholdsvis 18,84 prosent og 10,07 prosent.

Se video fra da Alibaba satte ny børsrekord:

Video: Alibaba satte ny børsrekord
00:00
Publisert:

Les også:

Vurderer comeback i Skagen dnPlus

– Norge er veldig kjedelig dnPlus

Danker ut gamle kolleger dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.