Thomas F. Borgen, som har vært administrende direktør i Fokus Bank siden 2001, slutter i stillingen for å tre inn i konsernledelsen i morselskapet Danske Bank.

Sjefstolen i Norge overlater han til en annen erfaren Fokus-ansatt, nemlig Trond Mellingsæter. Men Borgen vil ha en liten finger på rattet også i fremtiden.

- Han skal fortsatt rapportere til meg, for jeg får ansvaret for alle Danske Banks virksomheter i utlandet, påpeker Borgen overfor DN.no.

- Og i hvilken stand overlater du Fokus Bank?

- Jeg synes teamet i Fokus Bank har utviklet den til en fantastisk merkevare, og skapt store verdier for eierne. Mellingsæter overtar en god institusjon som han selv har vært med å bygge opp, sier Borgen.

Les også: Fortsatt krevende for Fokus Bank

1. september går han over i den nye jobben som nytt medlem av Direksjonen i Danske Bank med ansvar for både konsernets bankaktiviteter utenfor Danmark og Danske Markets.

Får ansvaret for tapssluk
Senest i dag la morselskapet Danske Bank frem et kvartalsresultat der det vanlige milliardoverskuddet var som blåst bort på grunn av tapsavsetninger blant annet i utlandet.

Les saken: Gigantsmell for Danske Bank

Blant annet har banken tapt 800 millioner i Baltikum og 1,4 milliarder i Irland - virksomheter Borgen nå får ansvaret for. Det blir nok en litt annen vise enn han har vært vant til, erkjenner han.

- Den norske markosituasjonen ser mye bedre ut enn i våre naboland. Det er opplagt mye mer krevende rammebetingelser internasjonalt enn i Norge, med en spesielt krevende konjunktursituasjon i Irland og Baltikum.

- Hvordan skal du rette opp skuten?

- Det er alt for tidlig å si, først må jeg får begynne i jobben. Det er en veldig forskjellig problemstiling i de forskjellige landene, men det er det som gjør dette så spennende, sier han.

Siste stikk til de ansatte
Noe av det siste Borgen rakk å oppleve som sjef i Fokus Bank, var å tape en viktig prinsippsak mot egne ansatte. I går ble det nemlig klart at lagmannsretten gav de ansatte medhold i at banken ikke ensidig kunne endre deres pensjonsavtale.

Men siste ord er ikke sagt i den saken, selv om sjefen slutter.

- Det er verdt å merke seg at lagmannsretten under dissens kom frem til motsatt konklusjon av tingretten. Nå får vi gå grundig gjennom dommen, men det er relativt sannsynlig at vi anker saken (til Høyesterett, red. anm.), for den er såpass prinsippiell.

Nysjefen en gammel traver

  Mellingsæter kommer fra stilingen som konserndirektør i Fokus Bank med ansvar for Region Midt- og Nord Norge, en stilling han har hatt siden 2005. I perioden 1998 til 2003 var han økonomidirektør i banken.

Han har også bakgrunn som viseadministrerende direktør i Enova, forretningsansvarlig i Econ Senter for økonomisk analyse og underdirektør i Nærings- og energidepartementet.

Avtroppende har stor tillit til sin etterfølger:

- Trond Mellingsæter har vært del av Fokus Banks ledelse gjennom en årrekke. Hans brede faglige bakgrunn og ledererf#229 gjør at han er meget godt rustet til å lede videreutviklingen av Fokus Banks posisjon i Norge, sier Borgen i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.