Transport- og kystcruiserederiet Hurtigruten kan vise til bedre drift i årets første kvartal sammenlignet med samme periode ifjor (se tabell), ifølge kvartalsrapporten tirsdag.

Selskapet legger for første gang siden fusjonen i 2006 frem et positivt driftsresultat før av-og nedskrivninger for norskekysten. Likefullt lekker skuten penger.

Distansetrafikken øker
Hurtigruten påpeker at det er positivt å se at distansetrafikken øker betydelig i første kvartal.

«Denne trafikken er viktig for Hurtigruten, og sentral i forhold til transportoppdraget selskapet utfører for staten. Balansen mellom distanse- og rundreisegjester er bærebjelken i merkevaren Hurtigruten, og selskapet jobber målrettet for å opprettholde positiv utvikling i distansesegmentet, samtidig som en må ta tilbake posisjonen som rundreiseleverandør særlig i det tyske og nordiske markedet». heter det.

Antall gjestedøgn på distansereiser økte 25,3 prosent, mens totalt antall gjestedøgn var ned 1,7 prosent for Hurtigruten på norskekysten.

company:hrg

Tøffere konkurranse
Nedgangen på rundreise var på 14,6 prosent, mens nettoinntekten per gjestedøgn økte med 13,6 prosent i kvartalet.

«Det er blitt en tøffere konkurransesituasjon for vinterturismen på de lengre reisene samtidig som utviklingen i den europeiske økonomien fortsatt er svak», heter det.

Samtidig varsler Hurtigruten tøffe tak videre.

«Bookingsituasjonen for andre og tredje kvartal er utfordrende, og det er iverksatt mange tiltak for å snu denne trenden. Det er gjort store endringer i salgsorganisasjonen, både i Norden og globalt, og styret har tro på at disse endringene skal gjøre selskapet i stand til å ta tilbake markedsposisjonen i det globale markedet», heter det.

Positiv drift
Høyere priser og omtrent samme antall gjestedøgn fører til at konsernets inntekter i kvartalet øker med 31 millioner kroner til 755 millioner kroner, ifølge selskapet.

Samtidig er kostnadsnivået redusert med 34 millioner kroner på grunn av lavere salgs- og administrasjonskostnader og kostnader knyttet til avvikling av charterkontrakten i Australia i begynnelsen av 2012

Driftsresultat før av- og nedskrivninger var på nær 30 millioner kroner i kvartalet, mot et underskudd på nær 34 millioner kroner i samme periode ifjor.

Effektiviseringsprogrammer avsluttet
Selskapets endring av forretningsadresse fra Narvik til Tromsø ble formelt besluttet 17. april i år.

«Fase 1 og 2 i effektiviseringsprogrammet er avsluttet og har vært gjennomført etter planen. Det har vært en omfattende og krevende prosess for organisasjonen, men styret er tilfreds med gjennomføringen og resultatet av prosessen», heter det.

Les også:
Clavis-sjefen trekker seg

Norwegian inngår samarbeid med Virgin Atlantic


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.