Da Murat Sjamsjinurov skålte for årets kornhøst med et glass vodka, hadde han uvanlig god grunn til å gjøre det.

De nederlandske skurtreskerne, bedre såkorn og en mild vinter gir forhåpninger om en kjempeavling på gårdene han driver i den fruktbare Svartjord-regionen, som strekker seg fra Øst-Europa i vest til elven Volga i øst i Russland. Velstanden er et resultat av en investering på 870 millioner kroner gjort av kornselskapet Nastjusja, som kjøpte landområdene i 2006.

Sjamsjinurovs situasjon er ikke unik. Investorer pløyer bokstavelig talt penger inn i Russlands jordbruksområder for å gjenopplive et landbruk som i lang tid har ligget nede for telling. Det skal sørge for mer mat til en verden som blir stadig mer sulten.

I år ser den russiske hveteavlingen ut til å bli den beste på 30 år.

– Muligheten for å drive landbruk i Russland er bemerkelsesverdig. Landbruket har potensial til å bli en av de virkelige nøkkelsektorene i landets økonomi, sier Sid Bardwell, som er den amerikanske utstyrsleverandøren Deere & Cos Russland-direktør.

Ineffektivt, men lønnsomt

Russisk landbruk led i flere tiår under arven fra Sovjet-lederen Josef Stalins kollektivisering, men er nå et strategisk satsingsområde for myndighetene. Målet er å snu nedgangen som fulgte etter Sovjetunionens sammenbrudd på 1990-tallet.

Fortsatt gir russiske hveteåkrer langt mindre korn per hektar enn tilsvarende jordbruksområder i USA eller EU, men nettopp der ligger også et stort potensial.

– Landbruk er selv med dagens lave effektivitetsnivå en lønnsom geskjeft takket være offentlig støtte. Tenk hvordan det ville blitt med bedre effektivitet, sier analytiker Natalja Zagvozdina ved Renaissance Capital.

Økte priser

Prisene på hvete, ris og mais har nådd rekordnivåer i år ettersom tørkeperioder i kornproduserende land har forsterket vareknappheten på et tidspunkt med stor global etterspørsel. Det gjør russisk landbruk enda mer attraktivt siden produksjonskostnadene er relativt lave.

– Man får dramatisk mye mer igjen for investeringer enn tidligere, sier sjefstrateg Kingsmill Bond i investeringsbanken Troika Dialog.

– Øk avlingen til 5 tonn per hektar, selg for 250 dollar tonnet, hold kostnadene på 700 dollar per tonn, og du har 550 dollar i overskudd per hektar. Men det er svært tøft å faktisk greie dette, sier han.

Også prisene på drivstoff og gjødsel har nemlig økt. I Russland er det dessuten behov for investeringer i utstyr og såkorn som kan gi økte avlinger, og samtidig gi en forsikring mot landets ofte kalde vintre.

Vil øke

Analytiker Zagvozdina tror flere hundre millioner dollar kommer til å bli investert i russisk landbruk i resten av 2008.

– Russland var Europas brødkurv for 100 år siden. Kvaliteten på jordsmonnet er eksepsjonelt god, men det var utrolig hvordan jorda ble forsømt i kommunisttiden, sier direktør Sergej Glaser i Vostok Nafta Investment.

Livet på landsbygda ble faktisk enda vanskeligere etter Sovjetunionens sammenbrudd. Jorda ble liggende brakk, og utstyret rustet.

Fondet til Glaser eier en firedel av det svenskregistrerte selskapet Black Earth Farming.

Flere titall milliarder kroner i offentlig støtte skal i år, sammen med private investeringer, gjøre store russiske landbruksselskaper i stand til å etablere seg som pålitelige, langsiktige leverandører til globale markeder. Russland er allerede blitt en ledende korneksportør. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.