La meg slå dette fast med en gang: Det er INGEN som er i nærheten av å kunne konkurrere med Apple på skjermkvalitet etter lanseringen av nye Ipad. Skjermen er skarpere, og har en fargemetning som overgår alt annet jeg har sett. Dette merkes når man surfer på internett, og ikke minst når man leser e-bøker.

Man får også mer ut av bilder og film i høy oppløsning. Nye Ipad har en oppløsning på 2048x1536 piksler, en pikseltetthet som er så høy at du ikke kan skille bildepunktene fra hverandre ved normal bruk. Dette er faktisk over en million flere bildepunkter enn flatskjermen du har i stua.

Men alt er ikke bedre med skjermen på nye Ipad. Den har faktisk lavere lysstyrke enn Ipad 2, noe som gir utfordringer i dagslys. Et annet problem jeg legger merke til er at den er en del mer utsatt for gjenskinn på skjermen, som betyr at man ikke nødvendigvis får et godt blikk på skjermen. Totalt sett gjør dette at nye Ipad er best på skjerm når lysforholdene er riktige, men ikke nødvendigvis den beste for brukere som er avhengige av å bruke nettbrettet i dagslys.

Store smil
Et annet punkt hvor det er gjort stor fremgang er i kameraet. Nye Ipad har fått det samme kameraet og den samme optikken som sitter i Iphone 4S. Eneste forskjell jeg har funnet er fraværet av HDR-funksjonen som mange liker. HDR står for High Dynamic Range, og gir mer dramatiske kontraster i bildene. Kameraet i nye Ipad tar dessuten bilder på fem megapiksler i stedet for åtte megapiksler som Iphone 4S gjør.

Ansiktsgjenkjenning, fokus og eksponering fungerer veldig bra på nye Ipad og videoene blir skarpe og fine.

Nå får man også Iphoto, Imovie og Photoshop til Ipad, som gjør at man kan gjøre avansert bilderedigering rett på enheten før man deler bildene med andre. I stor grad dekker disse appene det man måtte ha av behov for redigering.

Denne oppgraderingen gjør Ipad til en ubestridt konge innen foto og bildebehandling på nettbrett.

 

Kjappest i gata?
Apple har fokusert mye på at ytelsen i nye Ipad skal være svært høy. Den nye prosessoren er en dobbelkjerneprosessor med en klokkefrekvens på 1 GHz. På papiret er ikke dette så imponerende, men Apples teknologi er veldig effektiv og Ipad klarer å tygge seg gjennom imponerende oppgaver uten å hikke.

Grafikkbrikken er like viktig som prosessoren. Denne har fire kjerner, og klarer fint å forsyne den høyoppløselige skjermen med bilder. Selv avanserte spill og hd-film sklir av gårde slik det skal.

Den største flaskehalsen i Ipad er etter mitt skjønn operativsystemet, Ios. Det er ikke like effektivt på mange basisoppgaver som det konkurrerende Android-systemet. Selv med all kraften i nye Ipad er oppgaver som kalender, e-post og nettsurfing ofte raskere på andre nettbrett enn Ipad. Hadde Apple fått rensket opp i dette hadde nok Ipad kunnet by brukerne på en nær-science-fiction-opplevelse.

Ikke helt på nett
Jeg håper de fleste nordmenn nå har fått med seg at den såkalte 4G-teknologien i nye Ipad IKKE fungerer i Norge. Derimot har den støtte for alle de oppgraderte 3G-teknologiene som brukes her. Så man kan vente seg mobilt bredbånd med hastigheter opp mot 20 mbits om man er heldig.

Generelt opplever jeg at antennene på nye Ipad er svakere enn på de foregående versjonene. Muligens skyldes dette at det er så mange av dem, og at hensyn til støyskjerming mellom antennene går ut over ytelsen. Uansett skulle jeg gjerne sett at 3G-antennene ga flere streker på dekningsikonet enn de gjør.

Når det er sagt, går det virkelig unna når man får god nettkjenning. Man burde bare hatt det litt oftere.

 

Konklusjon
Nye Ipad 2 har helt klart mange flotte oppgraderinger, og den befester Ipads stilling som kongen blant nettbrettene. Har du en Ipad 2 kan du nok vente litt med å oppgradere, men for alle andre har jeg ingen reservasjoner mot å anbefale nye Ipad 2 på det sterkeste.

Det er også verd å merke seg at «gamle» Ipad 2 i billigste utgave fortsatt selges til en redusert pris på 2990 kroner. Dette tilbudet gir mye for pengene om man vurderer å kjøpe Ipad til barn eller for å ha et nettbrett hjemme til basisoppgaver.

Her er produsentens offisielle spesifikasjoner.

Se også disse testene: