Særlig ikke for rederier, har det vist seg. De har til gjengjeld større mulighet enn de fleste andre til å gjøre noe med det, nemlig flytte til et annet sted.

Kanskje blir det lettere å glede seg over betaling av skatt hvis pengene øremerkes bestemte formål. Nærmere bestemt næringen selv.

Rederiene har opparbeidet seg en skattegjeld på 20 milliarder kroner som de slipper å betale så lenge de blir værende i Norge. Nå er det snakk om å endre vilkårene, og dermed har spørsmålet dukket opp om hva som skal skje med skattegjelden.

LO-leder Roar Flåthen lanserte i Dagens Næringsliv igår en tanke om at fire-seks milliarder av den kan øremerkes et fond for å fremme miljøutviklingen innen skipsfarten . Litt overraskende åpner statsminister Jens Stoltenberg for samme tanke.

For rederiene er det selvsagt en smart løsning dersom de må betale noe av skattegjelden for å få sanert resten av den, særlig dersom pengene øremerkes næringen selv. I stedet for at pengene går inn i statskassen og brukes til skoler, barnehager, sykehus, forsvar eller kollektivtransport, kan pengene gå rett til å dekke næringens egne kostnader for nye miljøkrav.

Oljenæringen har samme idé, men har så langt ikke nådd frem. Oljeindustriens landsforening vil at oljeselskapene i stedet for å betale CO2-avgift til staten for utslipp på sokkelen, skal betale inn til et fond for utvikling av miljøteknologi. Slik vil de sikre at avgiftspengene brukes til subsidiering av oljeindustriens teknologiutvikling og ikke til andre formål som politikerne kunne finne på å prioritere.

Mange ville nok synes det ble hyggeligere å betale skatt hvis de selv fikk bestemme hva pengene skulle gå til. Øldrikkere vil kanskje ønske at alkoholavgiften gikk til et alkoholfond. Fondet kunne gi støtte til Blå Kors eller til gratis peanøtter. Folk som spiser sjokolade, kunne kreve at sjokoladeavgiften skulle gå inn i et fedmefond. Og Stein Erik Hagen ville muligens betalt formuesskatt med mindre ulyst hvis han kunne skjenke den til utbygging av høyhastighetstog.

Øremerking av skatt er en dårlig idé. Det er bedre å betale sin skatt gledesløst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.