Lørdag skrev DN at seriegründeren i nærmere ti år har hatt et uoppgjort skattekrav mot seg, mens han i Sveits driver milliardselskapet Alevo Group SA. Skattekravet mot Eikeland ble fornyet i juni 2014 da Oslo kemnerkontor registrerte et nytt utlegg i Løsøreregisteret på 117 millioner kroner.

Les dokumentaren om Jostein Eikeland, som forlot en skatteregning i Norge på over 100 millioner kroner. Hans nye prosjekt, et hemmelighetsfullt energiselskap, er verdsatt til rundt 13 milliarder før det har levert ett eneste produkt. Eikeland er igjen milliardær på papiret (DN+)

Det enorme kravet, som opprinnelig stammer fra 2007, har kemneren hittil ikke kunnet gjøre noe med, til tross for at Eikeland er milliardær.

Oslo kemnerkontor innrømmer at det er parkert i denne saken.

– Både vi på kemnerkontorene og en bostyrer i et konkursbo kan bli satt på sidelinjen, sier Jorunn Sunde, divisjonsdirektør i Divisjon innfordring hos Oslo kemnerkontor.

– På generelt grunnlag kan vi si at vi iverksetter de innfordringsskritt som er mulig til enhver tid. Vi har et eget team som jobber med særlige tunge innkrevingssaker, og som følger opp denne type saker tett, sier Sunde.

Finansmannen Jostein Eikeland, som forlot Norge etter en større konkurs i 2008, er nå hovedaksjonær i det sveitsiske batteriselskap Alevo Group SA. Selskapet er verdsatt til mer enn ti milliarder kroner.

– Illojale skattepliktige kan skaffe seg ufortjente fordeler, innrømmer Sunde, som ikke vil kommentere kravet mot Jostein Eikeland spesifikt.

En kjennelse

Ifølge Eikelands advokat stammer skattekravet fra fusjonen mellom selskapene TMG i Norge og TMGI i Sverige. Som følge av at dette var en internasjonal transaksjon, ble fusjonen gjennomført ved at TMG-aksjene ble overført til TMGI, mot at TMG-aksjonærene fikk utstedt aksjer i TMGI.

– Eikeland la imidlertid til grunn, etter anbefaling fra advokatfirmaet, at han ikke lenger hadde skatteplikt til Norge som følge av at han hadde bodd utenlands lenge. Han bestrider derfor at norske myndigheter har noe skattekrav mot ham, skriver advokat Kyrre Eggen til DN.

Jostein Eikeland mener at han ikke har skatteplikt til Norge fordi han har bodd lenge utenlands. Foto: Fredrik Solstad
Jostein Eikeland mener at han ikke har skatteplikt til Norge fordi han har bodd lenge utenlands. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Dagens Næringsliv)
Det som skjedde var at Jostein Eikeland i februar 2010 stevnet staten for å få omgjort skattekravet. Men i et prosessskriv datert 23. mars 2011 frafalt Eikeland søksmålet. Skatteadvokat Petter Dragvold, som var Eikelands advokat i saken mot staten, skriver følgende via Eikelands nåværende advokat:

– Jostein Eikeland tok ut stevning, og sluttinnlegg var levert. Saken ble først utsatt da Jostein Eikeland ble alvorlig syk og senere trukket av samme grunn.

Oslo kemnerkontor er soleklare på at kravet står.

– Ettersom Jostein Eikeland og hans advokat trakk saken, er kravet uprøvd, sier Jorunn Sunde.

Saken fortsetter under videoen

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Ingen skatteavtale

Ifølge offentlige papirer utvandret Jostein Eikeland i 2001. Han bor delvis i Sveits og delvis i en praktvilla til nærmere 40 millioner kroner i Boca Raton i Florida i USA. Men Eikelands verdier i utlandet får ikke Oslo kemnerkontor tak i.

– For å få krevd inn skatt i utlandet, må vedkommende stat anerkjenne kravet. Norge har avtaler med mange stater, men ikke alle. Vi har hverken bistandsavtale med Sveits eller USA, sier Sunde hos Oslo Kemnerkontor.

Da DN oppsøkte Jostein Eikelands villa i Florida denne våren hang det en firemillioners turkis fiske-speedbåt med 1700 hestekrefter ved kanalen utenfor huset. Eikelands bilpark består av en Tesla, en Porsche, en BMW, og en Mercedes.

– Hvis noen emigrerer fra Norge, kan vi fortsatt ta pant i formue som blir igjen i Norge. Må vedkommende anses emigrert, blir det vanskeligere med både enkeltforfølgning og konkurs blant annet på grunn av vernetingsbestemmelser i konkursloven. Det samme gjelder hvis vedkommende flytter formue ut av landet, forteller Sunde.

Les også:

DNB stoppet Alevo-handel dnPlus (DN +)

Alevo-salg satt på vent

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert: