«Våre hovedanslag viser at en reduksjon i selskapssskatten har langt større effekt på investeringene i næringslivet i Fastlands-Norge samlet sett, enn tilsvarende endringer i utbytteskatten og formuesskatten», skriver analyseselskapet Menon i en oppsummering av en rapport som ble overlevert finansminister Siv Jensen (Frp) mandag.

Rapporten er laget på oppdrag fra Finansdepartementet, som ønsket å få beregnet hvordan ulike skatter påvirker bedriftenes investeringer.

Departementet arbeider for tiden med en skattereform. Finansministeren bekrefter overfor TDN Finans mandag at reformen vil bli lagt frem for Stortinget i løpet av høsten.

Ifølge anslagene i Menon-rapporten vil en reduksjon i selskapsskatten på én prosent gi en økning i realinvesteringer i næringslivet på 0,48 prosent for hele næringslivet.

I kroner betyr dette at en reduksjon i selskapsskatten på én prosent et direkte provenytap for staten på 730 millioner kroner. En økning på realinvesteringene på 0,48 prosent tilsvarer økte investeringer på 1334 millioner kroner (se tabell nedenfor).

En tilsvarende stor reduksjon i provenyet i utbytteskatten gir en økning i investeringene på langt mer moderate 0,06 prosent, ifølge beregningene. Dette tilsvarer 12 prosent av effekten av redusert selskapsskatt.

Samme reduksjon i provenyet i formuesskatten gir også en økning i investeringene på 0,06 prosent - altså 12 prosent av effekten fra redusert selskapasskatt.

(Kilde: Menon Kapitalbeskatning oginvesteringeri norsk næringsliv/Finansdepartementet)

Utbytte- og formuesskatt treffer ikke utenlands

Menon understreker at de store forskjellene mellom selskapsskatt og de to andre skattene i hovedsak knytter seg til hvilke investorer som blir påvirket av skatteendringene.

«Selskapsskatten treffer langt flere eksisterende og potensielle investorer i norsk næringsliv enn utbytteskatten og formuesskatten», skriver utvalget i oppsummeringen.

Hverken endringer i utbytteskatten eller formuesskatten påvirker utenlandske investorer direkte.

«En reduksjon i selskapsskatten vil derfor mest sannsynlig øke den utenlandske eierandelen inorsk næringsliv, mens en tilsvarende reduksjon i utbytteskatten eller formuesskatten vil øke andelen av norsk personlig eierskap», skriver Menon i oppsummeringen.

Samtidig peker viser Menons beregninger følgende konsekvenser:

Kutt i utbytteskatten har størst effekt på investeringene i relativt nyetablerte og små bedrifter.

Kutt i formuesskatten har tydelig effekt i litt eldre småbedrifter med høyt innslag av norsk personlig eierskap.

«Våre funn kan indikere at man heller bør benytte redusert utbytteskatt enn redusert formuesskatt for å stimulere til økt entreprenørskap i næringslivet», skriver Menon i rapporten.

- Jeg merker meg at Menon i likhet med Skatteutvalget mener lavere selskapsskatt vil stimulere til økte investeringer i norsk næringsliv. Dette tar regjeringen med seg videre i arbeidet med meldingen om skattereform, som vil legges fram for Stortinget i høst, sier finansminister Jensen i en pressemelding fra departementet mandag.

Les også:

Håver inn etter statlig nedsalg

- Konkurranseinstinktet slår inn og man blir mest opptatt av å vinne

Se DNtv: - Envher bilimportørs store, våte drøm

-Enhver bilimportørs store, våte drøm
Opels nye Astra hadde i dag snikpremiere i Norge.
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.