Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer sterkt på at Oslo Arbeiderparti (Ap) legger opp til skatt på næringseiendom.

– Satt på spissen kan eiendomsskatt på næringseiendom ende opp med høyere pris på melk og brød, sier Stang, og forklarer:

– Når eierne av et bygg, som for eksempel Rema 1000 leier, får eiendomsskatt, sier eieren at den må Rema betale. Rema sier de skal tjene det samme som før, så da må de enten knipe inn andre steder eller legge på prisene slik at forbrukerne må betale, sier Stang.

«Noen må betale»

Ap i Oslo har varslet at det vil innføre skatt på næringseiendom, men eiendommene må takseres først. Ap har anslått at skatten vil gi opp mot en milliard kroner i inntekter for kommunen. Selv om Stang er motstander av skatten i Oslo, har mange av partifellene hans i andre kommuner innført skatt på næringseiendom.

I torsdagens DN kom det frem at et flertall av Høyres toppkandidater i kommuner med eiendomsskatt på bolig, ikke vil fjerne skatten. Tallene er basert på DNs valgundersøkelse, der 2000 listetopper har svart på spørsmål i forkant av kommunevalget. Den samme undersøkelsen viser at enda færre Høyre-listetopper vil fjerne skatten på næringseiendom.

Kun 41 av 170 toppkandidater for Høyre i kommuner med skatt på næringseiendom, svarer at skatten bør fjernes.

61 av Høyre-toppene mener den må beholdes, og 66 svarer at den må reduseres.

I høyrestyrte Bergen har næringseiendommer vært skattebelagt siden januar 2012, med en skattesats på fem promille av takst.

Oslo-ordfører Stangs partikollega i Bergen, byrådsleder Martin Smith-Sivertsen, er blant dem som vil beholde skatten.

Smith-Sivertsen kan ikke svare på om Stangs bekymring for effekten av skatten har slått til i Bergen.

– Hvis man innfører en skatt, har den en negativ effekt for dem som må betale skatten, sier han.

Ap avviser

Petter Brubakk, leder av næringspolitisk avdeling i NHO, avviser ikke Oslo-ordførerens resonnement om høyere priser på melk og brød.

– Det kan godt hende, for bedriftene må finansiere skattene – enten ved å ta av overskuddet, eller ved å legge på prisene eller andre ting, sier Brubakk.

Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat for Oslo Ap, avviser uttalelsene fra sin konkurrent i Oslo som «skremselspropaganda».

– Han bør snakke med sine ordførerkolleger i Bergen, Stavanger og Tromsø og spørre dem om matprisene gikk opp når eiendomsskatt ble innført der. Vi ønsker å utforme skatten i dialog med næringslivet og understreker at den er nødvendig for å finansiere full barnehagedekning og en verdig eldreomsorg, sier hun.

Rema 1000 vil ikke kommentere påstanden fra Stang.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.