Oslo Kommune varsler en tredobling av behandlingstiden i klagene mot eiendomsskatten for 2016, fremgår det i et brev til klagerne fredag.

- Vi varsler med dette at vi på grunn av stor arbeidsmengde ikke vil kunne ferdigbehandle din klage innenfor to måneder som tidligere meldt. Det må påregnes ytterligere opp til fire måneder fra datoen på dette brevet før klagen er behandlet av oss, heter det i brevet fra Eiendomsskattekontoret i Oslo Kommune.

Brøt sammen

Serverne til Oslo Kommune som tok imot klagene brøt sammen i forrige måned etter at den profilerte skatteadvokaten Bettina Banoun i et DN-innlegg oppfordret alle til å klage innen fristen.

I løpet av ett døgn kom det inn 850 klager, som satt IT-systemet ut av spill.

Prosjektleder for innføring av eiendomsskatt i Oslo, Irene Tanke, opplyser til Dagens Næringsliv fredag at antall klagere er høyt.

Eiendoms-skattekontoret registrerer fortsatt klager. Dette er også bakgrunnen for at behandlingstiden nå økes.

- Det handler om omfanget. Vi har fått veldig mange klager, og tallet er nå oppe i 9-10.000, sier Tanke til DN.

Må betale

Selv om klagerne kan måtte vente inntil fem til seks måneder før det foreligger et svar på Eiendomsskattekontoret, må samtlige betale eiendomsskatten fullt ut innen forfall. Hvis ikke, påløper det forsinkelsesrenter, understreker Tanke.

- Vil man få renter på det man eventuelt har betalt for mye?

- Det gis ikke rentegodtgjørelse for beløp som endres i inneværende år. Dersom en endring kommer etter årsskiftet vil det beregnes rentegodtgjørelse ved tilbakebetaling, sier prosjektlederen.

Må finne løsninger

I utgangspunktet skal hver klage behandles individuelt.

Ifølge prosjektlederen er imidlertid svært mange klager likelydende. Det gjør at Oslo Kommune jobber med å finne gode løsninger på ansvarlig og effektiv saksbehandling, påpeker hun.

- Vi jobber med å behandle klagene så raskt som vi kan, sier Tanke.

Dagens brev til klagerne anses som en forsinkelsesmelding etter forvaltningsloven. Det er likevel ikke gitt at det er siste forsinkelse fra Eiendomsskattekontoret.

- Dersom saken ikke er ferdigbehandlet innen fire måneder vil du få tilsendt mer informasjon om videre behandling, heter det.

Man har anledning til å klage til kommunen på utskrevet eiendomsskatt. Ifølge Skatteetaten kan dette eksempelvis gjelde:

  • bruk av differensierte skattesatser
  • tilordning av bunnfradrag
  • fritak for nybygde boliger

Potensielt gruppesøksmål

Skatteadvokat Bettina Banoun påstod i sitt avisinnlegg at Oslo kommune prøver å hindre at folk får tilbakebetalt eiendomsskatten hvis den senere dømmes ulovlig. Samtidig har bystyremedlem Morten Steenstrup (H) advart om at det kan komme et gruppesøksmål mot Oslo kommune, som kan ende i Høyesterett.

De som ikke klaget innen fristen får ikke pengene tilbakebetalt om Høyesterett skulle komme frem til at kommunenes eiendomsskatt er ulovlig.

Bystyremedlem Steenstrup forlangte så også at kommunen utsatte klagefristen da nettsidene brøt sammen.

- En av de viktigste oppgavene kommunen har er å sørge for innbyggernes rettsikkerhet. Det gjør man ikke her. Jeg er sjokkert og opprørt, og jeg forventer at man retter opp i dette. Man behandler ikke sine egne innbyggere på den måten, sa han til DN i forrige måned.

Les også: 63 har tatt sluttpakke i TV 2

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: