Mange små og store vedlikeholds- og utbyggingsjobber gjøres hver sommer. Det viser seg gang på gang at selv profilerte politikere betaler for jobben uten å tenke på at det skulle være registrert som skattepliktig inntekt.

Blant disse er Oslos ordfører Fabian Stang, som i sommer betalte 42.000 kroner til en mann som malte hytten hans. Men mannen hadde ikke firma, og betalte dermed ikke skatt av pengene.

- Jeg fant ut i går at han som hadde utført arbeidet for meg, ikke var selvstendig næringsdrivende. Dermed har jeg plikt til å trekke skatt før utbetaling og betale arbeidsgiveravgift. Det har jeg gjort i dag, skrev Fabian Stang på Facebook etter at fadesen var oppdaget av Dagbladet.

Kan rydde opp

Skatten blir dermed betalt. Men var det i tide?

- Vi anbefaler alle som nylig har kjøpt en tjeneste om å tenke seg om og sjekke om det var svart eller hvitt. Dersom man er usikker, for eksempel om man var arbeidsgiver eller ikke, bør man lese på skatteetaten.no eller ringe til Skatteetaten. Det er ikke nødvendigvis for sent å gjøre det riktig, selv om du for eksempel allerede har utbetalt lønn uten å trekke skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

Hovedregelen er at skatt skal trekkes som forskuddstrekk, men fristen for innbetaling for privatpersoner er i januar. Dersom den overholdes kan man ikke straffes for å ikke ha trukket skatt fortløpende.

- Loven sier at en arbeidsgiver som ikke foretar forskuddstrekk, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Men dersom skatten innbetales til rett tid så kommer ikke straff til anvendelse. Hvis man kan benytte ordningen hvor innbetalings- og rapporteringsfristen er i januar, vil det dermed ikke være straffbart dersom man rapporterer og betaler innen fristen, forklarer seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten John Alfred Sætre.

Frist 15. september

Det er noen forutsetninger for å kunne betale så sent som i januar neste år. For det første må ikke personen som har utført jobben også ha et firma i samme bransje. Da skulle jobben vært registrert på firmaet. For det andre må oppdraget være verdt mindre enn 60.000 kroner.

Men også dersom man har fått utført en jobb for mer enn 60.000 kroner, er det mulig å sikre seg en lovlydig vandel. Men da må du få fart på sakene. Året er delt i seks betalingsterminer og fristen for sommermånedene er 15. september.

Og for ordfører i Oslo Fabian Stang ble 42.000 raskt mer da han besluttet å legge skatten på toppen av det han hadde utbetalt. Da kom han også over grensen på 60.000 kroner, og utløste krav om arbeidsgiveravgift.

- Av forsiktighetshensyn har jeg måttet anse det som at jeg har utbetalt er nettolønn. Da må jeg gire opp prisen og betale skatt på 33000 slik at arbeidene kostet 75000. På toppen kommer 10575 i arbeidsgiveravgift, sa Stang etter avsløringen.

70 svarte milliarder

Skatteetatens nettside handlehvitt.no, opplever kraftig økning i antall besøk når media er opptatt av svart arbeid, men skatteetaten har ikke undersøkt om etterinnbetalingen øker tilsvarende.

Arbeidsgiverforeningen Virke anslo i juni at statens samlede skatte og avgiftsunndragelser tilknyttet svart arbeid utgjør 70 milliarder kroner per år, og at vedlikehold i private hjem er spesielt utsatt. Virke mener løsningen er å gi skattelette til vedlikehold i hjemmet, et såkalt ROT-fradrag. Virke viste også til undersøkelser som viser at nesten en av fire har kjøpt svarte tjenester.

Skatteetaten understreker at det å unndra penger fra fellesskapet bare er en del av problemet med svart arbeid. For bedrifter fører useriøse aktører til skjeve konkurranseforhold. For deg og meg gjør uredeligheten det vanskeligere å reklamere eller benytte forbrukerrettigheter. For den som utfører jobben betyr manglende skatt også manglende velferdsrettigheter som for eksempel pensjonsopptjening.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.