Til VG sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen at regjeringens skattelettelser har kostet 20.000 arbeidsplasser.

Gabrielsen viser til et regnestykke gjort av LOs økonomer om hva sysselsettingseffekten ville vært hvis skattelettelsene på tolv milliarder kroner som er gitt under den blå regjeringen i stedet hadde vært brukt til økte overføringer til kommunene (se faktaboks).

Utspillet får Høyre-politiker Svein Flåtten til å reagere.

- Jeg er veldig skuffet over LOs mangel på logikk når det gjelder nye arbeidsplasser. Hvis du bevilger 50 til 60 milliarder kroner til norske kommuner og ansetter flere mennesker i det offentlige, vil du sikkert bli kvitt hele arbeidsledigheten, sier Flåtten til DN og fortsetter:

- Men hvis alle er ansatt i det offentlige: hvordan skal nye bedrifter skaffe seg arbeidskraft? Det LO foreslår vil på sikt svekke konkurransekraften i Norge og skade næringslivet. Det forsinker omstillingen.

- Flere enn nødvendig

Ifølge Flåtten, som er medlem av Finanskomiteen på Stortinget, faller hele LO-utspillet på sin egen urimelighet.

- Problemet med LOs tilnærming er at de ønsker flere offentlig ansatte enn nødvendig. Det er en måte å pynte på ledighetstallene.

Ikke minst er han også svært kritisk til beregningene som er gjort.

- Dersom LO mener regnemetoden er samfunnsøkonomisk bærekraftig, burde de kunne foreslå å øke skatten med rundt 60 milliarder kroner i året og dermed eliminere hele arbeidsledigheten, sier han.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen fnyser av kritikken.

- Flåtten farer med rent tøv. Ingen har foreslått å øke offentlige utgifter med 60 milliarder kroner, sier han til DN.

Økende ledighet

LO-nestlederen står fast ved at tallene han opererer med er helt i tråd med SSBs modellberegninger for norsk økonomi: Dersom det blir brukt

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.
LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen. (Foto: Mikaela Berg)
penger direkte på å sysselsette folk, vil de som sysselsettes bruke mye av sine nye inntekter til etterspørsel rettet mot det private næringslivet.

Han mener argumentet om at økt offentlig sysselsetting gjør det vanskeligere å rekruttere til privat sektor ikke er gjeldende i dagens situasjon.

- Om arbeidsmarkedet er stramt, kan økt offentlig sysselsetting redusere sysselsetting i næringslivet. Det er ikke tilfelle når ledigheten er høy og økende. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Promilletatt flybesetning erkjenner straffskyld

Buffett gjør sitt største oppkjøp

Industri-topp: - Summen av dette er ganske dramatisk. Og bunnen er ikke nådd

Se DNTV: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: