På det meste hadde Nille-gründer Mons Aarskog (58) en milliard i aksjemarkedet etter at han solgte seg ut av butikkjeden i 2006. Det forklarte den mediesky investoren i Oslo tingrett igår. Der har han stevnet Skatt øst, som mener investoren både grovt uaktsomt og forsettlig villedet skattemyndighetene da han krevde fradrag på 83 millioner kroner for sin investering i seismikkselskapet Seabird Exploration. Investeringen ble gjort gjennom selskapet Mons Holding, som er ilagt straffeskatt på 10,5 millioner kroner. Aarskog mener han var i god tro og har gitt riktige opplysninger. Derfor krever Aarskog tilleggsskatten opphevet.

– Jeg begynte å investere i aksjer i 2001, som venstrehåndsarbeid ved siden av Nille, etter råd fra forskjellige meglere. Da jeg solgte Nille, ble det mye reiser og golfbaner. Jeg kjøpte og solgte mellom hull 16 og 17. Jeg hadde ingen stab, men burde nok hatt det, forklarte Aarskog, som i retten titulerte seg som pensjonist.

Gjennom sitt investeringsselskap Mons Holding kjøpte han seg opp i seismikkselskapet Seabird Exploration for 190 millioner kroner fra 2007 til 2009. Mons Holding var en av de største eierne, med nær 12 prosent av aksjene.

Frem til 2008 gikk investeringsvirksomheten veldig bra. Med finanskrisen kom smellen. og porteføljen ble mer enn halvert i verdi. Underskuddet i Mons Holding endte på 660 millioner kroner i 2008.

– Jeg slet mye psykisk. Det var en tung tid, både når det gjaldt penger og selvbilde. Jeg var vant til suksess, så raste det som et korthus, sa Aarskog.

Leste ikke papirer

Seabird var i 2008 basert på De britiske jomfruøyene, men varslet aksjonærene om flytting til Kypros.

– Jeg følte ikke at det hadde noen betydning for meg, sa Aarskog og opplyste at han ikke hadde lest innkallingen til generalforsamlingen særlig nøye.

– Jeg burde nok ha fulgt med bedre. Jeg hadde ikke tid til å gå igjennom alt. Jeg mottok presentasjoner fra mange selskaper. Det ble mange uåpnede konvolutter, sa Aarskog og la til at engelsken hans ikke var på et nivå til å forstå engelsk jus.

Han var imidlertid godt kjent med at investeringer utenfor EØS ville gi skatt på gevinster og fradrag for tap, mens det innenfor EØS, inklusive Kypros, hverken var fradrag eller skatt.

– Jeg var overbevist om at det var en skattemessig realisasjon da selskapet flyttet, sa Aarskog som bakgrunn for kravet om fradrag for det urealiserte tapet på 83 millioner kroner.

Partene er i dag enige om at han ikke hadde rett på fradraget, men Skatt øst mener han visste bedre og at han opptrådte illojalt da han krevde fradraget.

– Hva i all verden bygde man på når man krevde fradrag? Hvordan i all verden kom man på det? spurte Skatt Østs prosessfullmektig, Helge Skogseth Berg i advokatfirmaet Lynx.

Tapte 250 mill. på Seabird

– Hvis jeg hadde skjønt hva som lå i flyttingen til Kypros, ville jeg forsøkt å gjøre noen grep, sa Aarskog.

Han antok at han enten ville solgt seg ut før flyttingen og derved fått fradrag på 23 millioner kroner for tapet, eller som aksjonær forsøkt å motsette seg flyttingen. I retten opplyste han at Mons Holding solgte seg ut av Seabird i vinter med et samlet realisert tap på rundt 250 millioner kroner.

Grensen mellom hva som er faktiske opplysninger og rettslige vurderinger, er et sentralt tema i saken.

Ifølge Aarskogs advokat, Svein Erik Haaland, har ikke Nille-gründeren gitt noen gale opplysninger i selvangivelsen for 2009 og mener han ikke kan lastes for at han krevde fradrag. Tilleggsskatt kan bare ilegges for gale eller manglende faktiske opplysninger, ikke for skattyters rettslige vurderinger, fremholdt Haaland.

Les hele avisen her.

 

Les også: 760 millioner blåst bort for Nille-gründer   (2011)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.