Dommen fra Bergen Tingrett, som ble avsagt tirsdag, støtter fullt ut saksbehandlingen til Skatt vest og Skatteklagenemnda. Dersom dommen blir stående, må Iversen likevel beskatte inntekter på 120 millioner kroner i årene 2005 og 2007 – etter intrikate transaksjoner mellom ulike Iversen-selskaper i forskjellige skatteparadiser (se fakta).

– Vi får gå igjennom dommen og vurdere hvordan vi skal håndtere dette videre, sier Iversens advokat Thor Leegaard, partner i KMPG Law.

– Vil det bli aktuelt å anke dommen?

– Det vil jeg ikke si noe bestemt om nå, svarer Leegaard.

Trekant-transaksjon

Iversen saksøkte Skatt vest for å ha ilagt ham skatt for gevinster som oppsto da aksjer ble overført mellom Skottland, Kypros og Isle of Man.

I 2005 ble oljeselskapet Neptune Marine Oil & Gas (NMOG) flyttet fra Skottland til Kypros ved en aksjebytteavtale: Neptune-aksjonærene, deriblant Iversen, overførte sine aksjer til et selskap på Kypros med samme navn, og fikk til gjengjeld aksjer i det kypriotiske selskapet. Samme år overførte Iversen sine Neptune-aksjer til sitt selskap på Isle of Man, Southern Navigation Ltd.

Tingretten legger til grunn Skatt vests versjon av hva som var den faktiske transaksjonsrekken i 2005, og gir etaten medhold i at gevinsten skal tilskrives Iversen personlig, ikke Southern Navigation Ltd. Om dommen blir stående, må Iversen dermed skatte av en gevinst på 46,7 millioner kroner:

«Konklusjonen på dette punkt innebærer at det formelt er tale om gevinstbeskatning av to transaksjoner, først ved overføringen av askjeposten i NMOG Skottland til NMOG Kypros i august 2005, og deretter ved overføringen av aksjene fra NMOG Kypros til SN 13. oktober 2005» skriver dommeren.

– Illojal

I retten hevdet Skatt vest at overføringen av NMOG-aksjene til Southern Navigation Ltd. i skatteparadiset Isle of Man gjorde det tilnærmet umulig for Skatteetaten å vite at Iversen var eier av NMOG-aksjene uten at han selv opplyste om dette, hvilket han ifølge Skatteetaten ikke gjorde.

– Iversen er ikke en lojal skatteyter, og dette er en side ved Iversens troverdighet, sa etatens advokat Kristian Råum i retten.

Iversens advokat ønsker ikke å kommentere denne beskrivelsen av sin klient overfor DN.

– Ikke lønnsinntekt

Tingretten fastholder også at Iversen må betale skatt av kapitalinntekt på 74 millioner kroner i 2007.

I 2007 solgte Iversen alle sine Neptune-aksjer til selskapet Jasper Investment for 198 millioner dollar. Som en del av avtalen skulle Iversen få 514.000 Neptun-aksjer på privat hånd. Dette har Skatt vest regnet som et utbytte på 74 millioner kroner fra Southern Navigation. Iversen hevdet i Bergen Tingrett at aksjene må anses som lønnsinntekt fra Neptune, noe som kan gi lavere beskatning enn utbytteskatt fordi Iversen er bosatt i utlandet.

Dette avviser tingrettsdommer Beate Blom, og hun støtter også skattemyndighetenes verdivurdering av de overførte aksjene:

«Retten kan heller ikke se det er grunnlag for å tilsidesette øvrige deler av verdsettelsesskjønnet som vilkårlig eller åpenbart urimelig».

Etterforskes av Økokrim

Iversen har en siktelse hengende over seg fra Hordaland politidistrikt. Han er siktet for grovt skattesvik og unndragelse av 70 millioner kroner.

Økokrim overtok ifjor høst saken fra Hordaland politidistrikt.

– Det vil gå noe tid frem til påtaleavgjørelse i saken, men vi har kommet et godt stykke videre etter vi overtok saken fra Hordaland, uttalte førsteadvokat i Økokrim Bård Thorsen til DN i mars. Det er ennå ikke tatt ut tiltalebeslutning i saken.

Økokrim går nå igjennom bevisene som er innhentet av Hordaland-politiet, blant annet fra en razzia i 2008, der politi og skattemyndighetene tok beslag i Iversens bolig i Fana i Bergen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.