- Selv om dere foreslår å rette opp i en del skjevheter blir den samlede skatten for høy, sa Kristin Skogen Lund i diskusjon med utvalgsleder Hans Henrik Scheel og LOs Hans Christian Gabrielsen på tankesmien Civitas frokostmøte tirsdag.

Hun mener en del av regnestykkene i den nylig leverte skatteutvalgsrapporten blir for teoretiske. Når det forutsettes at utenlandsk kapital er tilgjengelig, blir store deler av Norge glemt, sier hun.

- Det er ikke tilfeldige italienske kapitalister som finansierer et byggefirma i Verdal, eller hvor som helst ellers i landet. Det er kanskje slik i teorien, men ikke i den verden vi kjenner. Norsk eierskap har i seg selv en egenverdi. Det er ikke samme hvor det byggefirmaet ligger, ikke for de som bor i Verdal, sier hun

- Det er det denne debatten burde handle om, sier Lund.

Klarer ikke velge

NHO har lenge jobbet hardt for å få fjernet hele formuesskatten og står fast på at det var en forutsetning for innføringen av utbytteskatten i 2004 at formuesskatten skulle bort.

- I dag betaler eierne mer i utbytteskatt enn i formuesskatt, sier hun.

- Hvis du må velge mellom kutt i selskapsskatten eller formuesskatten, hva er viktigst?

- Det er vanskelig. Jeg kan ikke svare det ene eller det andre. Selskapsskatten treffer all virksomhet og er den mest skadelige skatten, og stimulerer samtidig til skatteshopping når den er for høy. Men eierbeskatningen er også viktig. Det rammer en mindre gruppe, men der rammer den til gjengjeld så kraftig. Jeg klarer ikke være mer tydelig enn det, sier hun.

I månedene fremover mener hun man må se mer på forskjellen mellom beskatningen på gjeld og egenkapital, eierbeskatningen og eiendomsskatten, som hun mener er overmoden for endringer.

Trenger bredt forlik

Både LOs Gabrielsen og Lund understreker viktigheten av et bredt politisk forlik om en skattereform.

- Det må være et mål å få til et forlik som står seg over tid, og at ingen presser gjennom ideologiske kutt, sier Gabrielsen.

LO beklager at det er kuttet i formuesskatten i de to siste statsbudsjettene.

- Dette svekker handlingsrommet for å få til en reform, sier han.

Gabrielsen mener det er behov for ytterligere diskusjoner om kuttene utvalget foreslår i fradrag som fagforeningsfradrag, foreldrefradrag og pendelerfradrag. LO savner også en bredere gjennomgang av eiendomsskatten, og forskjellen på næringsskatten rundt i kommunene.

Søker departementstoppen

Utvalgssleder Hans Henrik Scheel proklamerte at Civitas frokostmøtet var hans siste offentlige opptreden i forbindelse med Scheel-utvalget. Mandag ble søkerlisten til jobben som Finansråd, øverste administrative leder i Finansdepartementet, offentliggjort, med Scheel på listen. Får han jobben, vil han være ansvarlig for oppfølgingen av sin egen rapport.

- Jeg ønsker ikke å si noe om den søknaden. Jeg har søkt. Jeg kjenner departementet ganske godt, og synes det er en interesant stilling, sier Scheel i dag, mens ha strevde med å forklare alle som gratulerte ham med ny jobb at han bare hadde søkt, ikke fått jobb.

Les også:

- Kan bli et år med den laveste veksten siden finanskrisen  

Hackere truer Sony-ansattes familier

- Vi må ta dette veldig alvorlig. Dette er en stor endring i norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.