Avisen The Guardian omtaler avsløringene som pinlige for EU-kommisjonens nye sjef Jean-Claude Juncker, som hadde ansvaret for Luxembourgs skatteaffærer som landets statsminister fra 1995 til 2013.

Juncker trakk seg torsdag fra en debatt i Brussel, noe som innebar at journalistene som var til stede, ikke fikk spurt ham om saken. Ifølge Junckers talsmann, Margaritis Schinas, trakk Juncker seg fra debatten fordi hans motdebattant, tidligere kommisjonspresident Jacques Delors, var blitt syk.

Schinas ble så pepret med spørsmål om Junckers rolle i skatteparadis-saken, men parerte alle spørsmål med at Juncker representerer EU-kommisjonen.

– Alle spørsmål om skattesaken må rettes til myndighetene i Luxembourg, svarte Schinas.

300 selskaper

Kjente navn som Pepsi, IKEA og Deutsche Bank er blant selskapene som ble navngitt da den USA-baserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiserte resultatene av en seks måneder lang gransking av 28.000 lekkede dokumenter.

Mer enn 300 internasjonale selskaper har kanalisert milliarder av dollar gjennom storhertugdømmet i Vest-Europa.

Selv med liten tilstedeværelse i Luxembourg, skal selskapene takket være en kompleks finansstruktur ha sluppet unna skatteforpliktelser til land rundt om i verden.

Ifølge Schinas har EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager allerede tatt kontakt med myndighetene i Luxembourg for å forsikre seg om at alle saker som omhandler skattefordeler og mulig ulovlig statsstøtte til internasjonale virksomheter, blir belyst.

– Er lovlige

Luxembourgs nåværende statsminister, Xavier Bettel, insisterer på at landets attraktive skatteavtaler er lovlige.

– Jeg ønsker å understreke at disse kjennelsene er i samsvar med internasjonal rett, sa Bettel på en pressekonferanse torsdag.

Schinas opplyser at EU-kommisjonen allerede i gang med å granske hvorvidt Luxembourgs skatteavtaler med den amerikanske netthandelgiganten Amazon er ulovlig. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.