I dag samler statsminister Erna Solberg (H) regjeringskollegene på Hurdalsjøen hotell for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2016. Budsjettkonferansen varer frem til onsdag.

Dette blir det andre statsbudsjettet Høyre-Frp-regjeringen legger frem helt på egen kjøl, etter at de "arvet" 2014-budsjettet av den rødgrønne regjeringen.

I mandagsutgaven av DN varsler Solberg at 2016- budsjettet må preges av omstilling, og at valget nå står mellom omstilling eller kutt i velferd og lønn.

- De som er politikere etter 2020 vil måtte ta ganske drastiske kutt hvis vi ikke omstiller nå. Det vil bety at vi blir et land hvor vi har lavere lønninger og mindre velferd, både privat og offentlig, sier Solberg.

Hvorvidt hun ser for seg å bruke mer eller mindre oljepenger i 2016 enn i 2015 vil hun ikke si, men viser til at det avhenger av presset i norsk økonomi. Og hun understreker at situasjonen er en helt annen nå enn under finanskrisen i 2008-2009.

- Vi ser utfordringer, omstillingsbehov og mennesker som kommer til å oppleve at dette er vanskelig. De mister jobben og skal finne en ny og det skaper usikkerhet. Men vi har ikke en krise i økonomien.

- Blir det skattekutt i 2016-budsjettet?

- Denne regjeringen har en plattform som sier at vi skal gjøre noe med rammebetingelsene for norsk næringsliv. Men hvor mye og hva, det må vi vente og se til høsten.

- Noen vil si at dersom det er aktuelt å bruke mer oljepenger, så bør fjerning av plastposeavgiften ligge godt an. Er du enig?

- Det har jeg ingen sterke meninger om. Av alle dumme avgifter var dette den som var mist dum. Det kan argumenteres mot nesten alle avgifter som ikke er enten miljø- eller helsefremmende. Men innimellom må staten ha inntekter også.

Les også på DN.no:

Gresk skattesnyter-tiltak: - Det er hylende morsomt

Norwegian antas å stå bak nytt flyselskap

- Ser mulighet for betydelig lavere rentenivå i Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.