Storbritannias finansminister George Osborne vil kutte selskapsskatten til under 15 prosent for å friste bedrifter til å bli i landet, meldte Financial Times i helgen.

Osborne sier dette i sitt første intervju etter brexit-avstemningen.

- Vi skal fokusere på horisonten og fremtiden og gjøre det beste ut av kortene vi har fått på hånden, sier finansministeren til FT.

Dersom kuttet i selskapsskatten blir tilfelle, vil Storbritannia ha den laveste selskapsskatten blant verdens ledende økonomier.

Skattekonkurranse

- Storbritannia har 20 prosent selskapsskatt i dag, som er lavere enn mange andre land i EU, sier professor Annette Alstadsæter ved Handelshøyskolen NMBU til DN.

Hun viser til at Storbritannia allerede tidligere i år annonserte at selskapsskattesatsen skal reduseres til 17 prosent innen 2020.

- Dette er en trend som er i hele Europa. Det er en skattekonkurranse i Europa, sier Alstadsæter.

Professoren påpeker at dette er en måte for Storbritannia å gjøre seg attraktiv for selskaper.

- Nå er det så mye usikkerhet, så man vil signalisere at det fremdeles er attraktivt å være lokalisert der. Det er et spill, understreker hun.

- Lite trolig at andre land bare vil se på

Professor Ragnar Torvik ved NTNU mener effektene vil bli svakere for Storbritannia, dersom også andre land senker satsen for selskapsskatt.

- Når et så stort land senker selskapsskatten er det lite trolig at andre land bare vil sitte å se på, understreker han.

Ifølge ham kan forslaget styrke en utvikling vi allerede ser, at det er vanskelig å skatte kapital fordi det er så lett å flytte mellom land.

- Forskjellen mellom skatt på kapital og skatt på personinntekt kan derfor bli enda større, folk er mindre mobil enn kapital, påpeker Torvik.

Store forskjeller

Han trekker frem at Storbritannia er et land med store forskjeller hva gjelder inntekt og i utdanningsmuligheter.

- Disse forskjellene har økt de siste årene, og har gitt opphav til misnøye, og også populisme, som er viktig for å forstå hvordan brexit kunne få flertall, sier Torvik.

Derfor mener professoren at forslaget kan ses på som paradoksalt.

- Det vil kunne gi enda større inntektsforskjeller, lavere skatteinntekter og mindre velferdsgoder, understreker Torvik.

Han viser imidlertid til at håpet er at lavere selskapsskatt skal stimulere til investeringer og dermed bidra til sysselsetting.

- Men svarer andre land med også å senke selskapsskatten, vil virkningen på investeringer og sysselsetting bli liten, påpeker Torvik.

Allerede et skatteparadis

Storbritannia kan allerede anses som et skatteparadis på flere områder, mener Alstadsæter, og nevner blant annet patentboks.

- Der er det ti prosent skatt på inntekter som faller innenfor patentboksen, sier Alstadsæter.

En patentboks er en skattemessig ordning som gir skattefordeler til selskapers inntekter fra patenter, opphavsretter og varemerker.

Alstadsæter mener imidlertid det er vanskelig å sammenligne skattesatsene mellom land.

- Det kommer an på hvor mye fradrag man har, avskrivningsregler og om man har spesielle regler for forskning og utvikling for eksempel, sier hun, og legger til:

- De formelle skattesatsene er et signal, men så er det mange andre regler som kan gjøre noe med hva den faktiske skattesatsen blir.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.