Joar Gudmund Viken er daglig leder og medeier i vindkraftselskapet NBT AS. Ifølge skattelistene de siste årene har han tjent 67 millioner kroner fra 2011–2013. I ligningen for 2013 står Viken, som bor på Ullern i Oslo, oppført med en inntekt på 48,4 millioner kroner. Utlignet skatt for året ble 14,7 millioner kroner.

Joar Gudmund Viken.
Joar Gudmund Viken. (Foto: Mikaela Berg)

Pant

I februar i år gikk kemneren i Oslo til utleggsforretning hos Viken. Eiendommen i Frits Kiærs vei ble pantsatt for 14.663.048  kroner, det samme ble to kostbare Mercedeser, en luksussedan i S-klassen og en GL 350, som er en syvseters luksus-suv, samt bankinnskudd i Vikens navn, kommer det frem av panteopplysninger fra kredittvureringsbyrået Soliditet.

Vikens advokat Peter Hammerich. Foto:
Vikens advokat Peter Hammerich. Foto: (Foto: Trond Sørås)
Boligen på Ullern ble kjøpt for drøyt syv millioner kroner av 56-åringen og hans kone i 2001. Før kemneren tok utlegg i huset var den allerede pantsatt for 12,2 millioner kroner, viser tall fra Statens kartverk.

Joar Viken ønsker ikke selv å svare på spørsmål fra DN angående konkursbegjæringen fra kemneren. Advokat Peter Hammerich i advokatfirmaet BA-HR representerer Viken. Han vil ikke si hva som ligger bak konkursbegjæringen.

– Generelt kan jeg si at det ikke er unormalt at det tas pant når man har en bred portefølje. Det er vår oppfatning at Joar Viken har kontroll på sin økonomi. Jeg ser ingen fare for at dette ikke blir gjort opp, er advokatens kommentar.

Jobber videre

Viken har siden august 2009 jobbet som administrerende direktør i vindkraftselskapet NBT. Selskapet, som ble opprettet i 2004, satser på utbygging av vindmøllekraftverk i Asia. De første vindmøllene i Kina begynte å snurre i 2011, og selskapet jobber nå med et prosjekt i Pakistan. Viken eier selv 5,5 prosent av selskapet.

Selskapets forretningsmodell har så langt ikke gitt avkastning for aksjonærene. I løpet av syv år har selskapet fått et underskudd på nærmere 450 millioner kroner og selskapet hadde fem millioner kroner i driftsinntekter i 2013, som er det siste året det finnes regnskapsopplysninger fra selskapet.

Styreleder Svein Sivertsen i NBT sier selskapet jobber ufortrødent videre.

– Vi er kjent med Vikens skattesak og har fått opplyst at den blir løst. Det er derfor en ikke-sak for selskapet, sier han.

Største aksjonær i NBT er, foruten en meglerkonto hos meglerhuset Arctic Securities, tidligere Block Watne-arving Lars Nilsens selskap Lani Development. Nilsen besvarte ikke DNs henvendelse.

Kjell Inge Røkkes investeringsselskap TRG og det børsnoterte Aker PY er også aksjonærer i NBT.

– Dette er en finansiell investering for Aker hvor vi har vært med i mange år. Vi er en passiv investor og har ikke noe forhold til selskapet, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

Det er satt av 30 minutter til konkurssaken i Oslo byfogdembete 28. mai.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.