Norske skattemyndigheter jobber nå for å få på plass løsninger for å få innrapportert inntektsopplysninger fra tjenester som Uber og Airbnb.

Så langt har skattemyndighetene måttet basere seg på opplysninger som skattebetalerne selv rapporterer inn på selvangivelsen.

Mandag skrev DN at privatpersoner må betale både inntektsskatt og moms på inntekter fra korttidsutleie av bolig.

Les også: Vil skattlegge Airbnb-leiligheter dnPlus  (DN+)

Skattemyndighetene ønsker å få inn gode data slik de får fra banker og arbeidsgivere i dag.

Både finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte er opptatt av at de nye tjenesteleverandørene ikke får særordninger i møtet med norske skattemyndigheter.

- Det handler om å få en plattform for dette utover å kjøre bil og å leie ut rom. Det tror jeg selv er klokt, sier Siv Jensen til DN.

Har dialog med selskapene

Finansministeren har satt ned et utvalg som skal se på reguleringen av den nye delingsøkonomien. Parallelt jobber også skattemyndighetene med spørsmål om innkreving.

– Både i dialogen med bransjen og gjennom informasjonsinnhentingen fra andre land fremkommer det at flere av de internasjonale selskapene er interessert i å finne løsninger. Det er ikke utenkelig at vi kommer frem til løsninger med de store aktørene, sier skattedirektør Holte.

Les også: Tre skattegrep skal rydde i de verste bransjene dnPlus  

– Går skattemyndighetene i dialog med hver enkelt aktør som Uber og Airbnb for å finne separate løsninger?

– Vi har hatt noen dialogmøter med bransjen. Men vi opererer vanligvis ikke med bilaterale løsninger. Vi har en god diskusjon med bransjen, på samme måte som diskusjonen vi har med banker om innhenting av data. Eventuelle regelendringer må være teknologinøytrale og ikke gi særbehandling til noen bransjer eller aktører, sier Holte.

Les mer om delingsøkonomi:
Uber taper milliarder
Får best betalt på internett
Uber i Kina kjøpes opp av konkurrent
Haxi-saken opp i Høyesterett

Vil i lovlige former

Skattedirektøren tror ikke det er umulig at de nye store internasjonale tjenestene tilpasser seg norsk skattelovgivning.

– I likhet med finansministeren registrerer jeg at det nok er et ønske hos flere av aktørene å komme inn under ordnede former, sier Holte.

– Betyr det at skattelovgivningen må endres?

– Det er for tidlig å si om det er behov for lovendringer. Det kan være mulig å finne løsninger innenfor dagens rammer.

Les også: Krever Airbnb-grense

Det er flere ting rundt delingsøkonomien som gjør skattedirektøren optimistisk med tanke på bekjempelse av den svarte økonomien.

– Det ene er at delingsøkonomien er digital og dermed sporbar. Det er ingen grunn til å se delingsøkonomiselskapene som en spesielt stor utfordring, sier Holte.

Siste saker på DN gründer:
Får best betalt på internett
Spotify beskyldes for å motarbeide Tidal- og Apple-eksklusive artister
To 27-åringer vil endre måten vi sparer på  

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Olav Thon synes de har gjort nok
01:46
Publisert:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert: