Når forhandlingsresultatet for 2016-budsjettet blir presentert senere idag, vil det vise seg at det aller meste av regjeringens forslag til samlet skatte- og avgiftskutt neste år er blitt borte. Det opplyser kilder tett på forhandlingene til DN.

Måtte svelge

Da Høyre/Frp-regjeringen la frem budsjettforslaget for 2016 i oktober, fulgte Høyre og Frp videre opp sine valgkampløfter om kraftige kutt i det samlede skatte og avgiftsopplegget. Finansminister Siv Jensen kunne presentere et samlet skatte- og avgiftskutt i 2016 på tre milliarder kroner. Nå har det aller meste av skatteletten forsvunnet i ekstra asylutgifter og i forhandlingene med KrF og Venstre. Et samlet skatte- og avgiftskutt på over tre milliarder kroner, skal være redusert ned mot noen få hundre millioner kroner, ifølge DNs kilder.

Kuttet selv

Først måtte regjeringspartiene selv stå for det største kuttet i skatteletten. I regjeringens tilleggsnummer som var regjeringens egen revidering av budsjettforslaget for 2016 -  der de store asylutgiftene skulle finansieres -  ble skatteletten redusert fra 3,1 milliarder til 1,3 milliarder kroner. Men det var bare begynnelsen. I forhandlingene som nå i lang tid har pågått mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre, har Erna Solberg og Siv Jensen måtte svelge et ytterligere kutt i skatteletten.

Etter det DN får opplyst, vil tallet som blir presentert senere i ettermiddag/kveld bli så lavt som noen hundre millioner kroner. I forhandlingene har dette variert mye ut fra hvilke ulike justeringer som har vært lagt til grunn. Kilder både i regjeringspartiene og hos forhandlingspartnerne KrF og Venstre, har understreket at for regjeringspartiene har det vært helt avgjørende at det faktisk bli stående igjen en reell samlet nedgang i skatte- og avgiftsnivået.

Det som uansett er klart, er at 2016-budsjettet vil inneholde svært lite av den samlede skatte og avgiftsletten som Høyre og Frp vant valget med i 2013. Samtidig ligger det an til at skatteletten vil øke vesentlig i 2017-budjsettet blant annet ved at effekten av kutt i selskapsskatten kommer til syne. Da statsbudsjettetble lagt frem, var den påløpte effekten av skatte- og avgiftkuttet på ni milliarder kroner, mens den bokførte effekten var på tre milliarder. Selv om skatte- og avgiftskuttet til slutt etter forhandlingene med Venstre og KrF ble svært lavt, vil altså virkningen på de senere budsjettene blir høyrer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.