Både Høyre og Arbeiderpartiet ønsker seg et nytt bredt skatteforlik. Men Frp er skeptisk.

– Jeg håper vi får til et bredt skatteforlik. For bedriftene er det sentralt. De bryr seg mindre om hvem som styrer og mest om forutsigbare rammer, sier Høyres finanspolitisk talsperson Svein Flåtten til Dagsavisen.

Tirsdag legger Scheel-utvalget fram sine anbefalinger om endringer i det norske skattesystemet. Utvalget er ledet av administrerende direktør Hans Henrik Scheel i Statistisk sentralbyrå. De legger fram forslag til endringer i blant annet selskapsskatten, som nå er betraktelig høyere i Norge enn i andre europeiske land.

Mindre rentefradrag

Lekkasjene peker i retning av en kraftig økning i den delen av formuesskatten som handler om hus, leiligheter og fritidseiendommer. I tillegg foreslås det å redusere rentefradrag på lån fra 27 til 20 prosent. Det kommer som en følge av at utvalget foreslår å senke skatten på bedriftenes overskudd, selskapskatten, fra 27 til 20 prosent.

Hovedgrepet fra utvalget er å vri beskatningen bort fra arbeid og bedrifter over til eiendom og forbruk.

Et eventuelt skatteforlik vil bli det første siden Gro Harlem Brundtlands tredje regjering i 1992.

Forutsigbarhet

– Vi har lenge tatt til orde for et bredt skatteforlik og mener det er positivt om det er reell vilje til dette i Høyre. Selv om det alltid vil være uenighet om skattenivå, bør det av hensyn til forutsigbarheten for personer og bedrifter være enighet om de viktigste prinsippene skattesystemet skal bygge på, sier skattepolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen.

Arbeiderpartiet er særlig opptatt av å tette skattehull for internasjonale selskaper. I tillegg åpner de for å senke selskapsskatten, mot å øke andre skatter. Etter det Dagsavisen erfarer skal Arbeiderpartiet vurdere både eiendomsskatt og finansskatt.

Frps Gjermund Hagesæter tror imidlertid det blir vanskelig å få til et bredt forlik.

– Det har jeg ikke store forhåpninger om, sier han til Dagsavisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Hun har erfart at folk ikke vil ha det. Derfor snakker hun ikke om det.