2014 var det første året at den anonyme sørlandsmilliardæren Einar Aas toppet den nasjonale skattelisten. Med en nettoinntekt på snaue 502 millioner kroner og en skatteregning på 150 millioner kroner, var det ingen som tjente mer eller bidro med flere skattekroner til fellesskapet enn Aas.

2015 ble til sammenligning et mye dårligere år for den 45-årige traderen og investoren. Ifølge ligningstallene falt inntekten med hele 57 prosent, eller drøyt 287 millioner kroner, til 215 millioner kroner. Av det betalte han 71 millioner kroner i skatt.

Tross nedturen, er Aas fortsatt blant Norges mest-tjenende og blant Norges aller største skattebetalere.

Det betyr at han hadde en inntekt på 6 kroner og 81 øre i sekundet, hvert eneste døgn i fjor.

Mediesky

Aas ville ikke snakke om sin privatøkonomi torsdag.

– Jeg har ingen kommentar. Ha en fin dag, sier han.

Aas er notorisk mediesky. Da DN traff ham på gaten i Kristiansand i august var det kun en kort ordutveksling før Aas forsvant av gårde:

– Unnskyld, Einar Aas …, spurte DNs journalist.

– Jeg har ikke lyst til å svare på spørsmål, sa Aas.

– Hvorfor ikke?

– Herregud.

Økte formuen

På tross av det kraftige inntektsfallet lider Aas ingen økonomisk krise. Formuen økte i løpet av 2015 med rundt 90 millioner kroner til drøye 1,5 milliard kroner.

Den enorme formuen har Aas bygget opp helt fra grunnen. Da han startet krafthandel på egenhånd for vel 20 år siden var det med kun 250.000 kroner.

Ifølge Lars H. Eckhardt, som var Aas’ overordnede i Interkraft Trading i Arendal, viste Aas tidlig rette personlighetstrekk for å lykkes som trader.

– Han var ofte blakk fordi han spilte på hest. Han hadde en iboende «spekulative drive» i seg. Det var foranledningen for at jeg lot han prøve seg på tradingen, sa Eckhardt til DN i sommer.

Andre investeringer

Opp gjennom årene har Aas blant annet brukt pengene på en giganteiendom på Naxbie i Grimstad som han kjøpte i 2004. Han har siden kjøpt opp flere naboeiendommer for store millionbeløp.

De senere årene har Aas også begynt å sette penger i andre markeder enn kraftmarkedet. En mindre del av formuen er blant annet plassert i forskjellige aksjer, og han har også investert 100 millioner kroner i et luksuseiendomsprosjekt i Marbella/Puerto Banús-området på den spanske solkysten.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast om Opec og oljemarkedet: DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor en oljepris på 60 dollar per fat kan være innen rekkevidde før jul.

Vi vil høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Her går Michelle Obama i strupen på Trump
Michelle Obama er tydelig i sitt budskap etter at den ti år gamle, private samtalen der Trump pratet om hvordan han tar for seg av damer ble kjent.
00:49
Publisert:

 
Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert: