Tre av landets 20. rikeste er under 30 år. Det viser skatteoppgjøret for 2013, som ble tilgjengelig natt til fredag.

Med svimlende 4,6 milliarder kroner «på bok», er Katharina G. Andresen (19) Norges nest rikeste person.

Sjekk skattelister 2013

- Ekstremt press

Dagens Næringsliv skrev tidligere i uken at det for første gang på seks generasjoner ikke er en Johan Henrik eller en Nicolai som skal ta over Andresen-imperiet. Søstrene Katharina og Alexandra (18) har hver fått overført 42 prosent av verdiene i familiens selskap Ferd, som blant annet eier Elopak, Swix og oljeserviceselskapene Interwell og Aibel.

Katharina har i dag begynt å jobbe for milliardærpappa Johan H. Andresens mange sosiale entreprenører. I det eksklusive intervjuet med DN fortalte hun hvordan det oppleves å plutselig ha fått så mye penger mellom hendene:

- Jeg føler et ekstremt press. Men sånn er det for de fleste i min posisjon. Heldigvis er vi to. Det blir lettere for oss begge at vi er to, og vi står veldig nær hverandre både i alder, vennskap og samhold, sa hun om sin lillesøster, som i fjor var for ung til å vises i årets ligningslister.

Laksearving ble rikere

En annen arving på «Topp 20»-listen er 21 år gamle Gustav Magnar Witzøe (21). Han fikk allerede i 2006 overført familieformuen fra faren, oppdrettspioneren Gustav Witzøe. De enorme verdiene ble synlig i ligningslistene etter at han fylte 18 i 2011.

Familieformuen, som forvaltes gjennom Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva, har i 2013 vokst kraftig, mye drevet av høye laksepriser, sterkt resultat i Salmar og et lukrativt salg av vaksineselskapet Pharmaq til Permira.

Ifølge ligningslistene er Witzøe nå landets 6. rikeste – og god for 3,6 milliarder kroner. Det innebærer en formuesøkning på over én milliard kroner på ett år.

Selv har 21-åringen akkurat gjort seg ferdig med å ta opp fag på videregående skole i Trondheim. I sommer jobbet han på oppdretterkjempens fôrflåte på Rataren på utsiden av Frøya i Sør-Trøndelag syv dager i strekk.

- Jeg er røkter og jobber med å fôre fisk, og trives veldig godt her ute, sa han i et intervju med Dagens Næringsliv.

Rederarving 13. rikeste

Knut Nikolai Tønnevold Ugland (28) er den tredje arvingen under 30 år på listen.

Da bestefaren og rederen Johan Jørgen Ugland døde i 2010 fikk onkelen til Knut Nikolai, Lars T. Ugland, «ikke så mye som en binders», etter eget utsagn. En langvarig konflikt mellom far og sønn gjorde at Johan Jørgen hoppet over en generasjon og overlot hele rederiet og familiegården til dattersønnen.

Verdiene i boet ble anslått til rundt tre milliarder kroner. Sønnen Lars T. Ugland, som i mange år var kronprins i rederiet og arbeidet tett sammen med faren inntil de røk uklar, fikk lovens minimum – én million kroner.

I ligningslistene står Knut Nikolai nå oppført med en formue på 1,8 milliarder kroner. Det gjør han til Norges 13. rikeste.

Røkke på topp

Etter at milliardæren Olav Thon i 2013 flyttet store deler av formuen sin til en stiftelse, er det nå Kjell Inge Røkke (56) som topper listen over landets rikeste.

Hans formue har vokst med nesten tre milliarder kroner på ett år - fra 9,0 til 11,8 milliarder kroner.

Slik sjekker du skattelistene.

Se topplisten

Norges 20. rikeste:

 

Les også:
Her topper de formueslisten
Henrik Carlsen (68) har jobbet med alle Statoil-sjefene
- Kan du i det hele tatt se den?