Austevoll - stor fiskeri, oppdretts- og offshorekommune – tar inn drøye 37 millioner kroner i formuesskatt for 2013. Det viser de ferske ligningstallene (disse kan du selv søke i med i DNs nye oversikt over skattelistene.  Sjekk skattelister 2013

Beløpet tilsvarer 9800 kroner per skattyter – som er mest i hele Norge.

  • Natt til fredag kan du finne alle tall for 2013 for samtlige fylker og kommuner i DNs nye oversikt over skattelistene. Frem til 2013-tallene er klare kan du se statikken fra 2010, 2011 og 2012. Tjenesten finner du her: www.dn.no/skattelister/
  • Sjekk skattelister 2013

I næringssterke Austevoll er formuen og dermed skatten selvsagt ujevnt fordelt. Den snaue femdelen som faktisk betaler slik skatt i kommunen må i snitt ut med 55.000 kroner hver. Dette er de 0,7 prosent skatt som tilfaller kommunen. I tillegg kommer 0,4 prosent til staten av i alt 1,1 prosent formuesskatt. En gruppe personer i de store familiekontrollerte selskapene i kommunen betaler igjen mer enn gjennomsnittet på 55.000 kroner.

Bedre enn Bærum

En annen kommune i «sjøkanten» – Frøya i Sør-Trøndelag – er også foran Asker og Bærum på Oslos vestside i formuesskatt per innbygger.

Hole i Buskerud, grensende til Bærum, har falt.

Fra «toppen» i 2012 havner Hole nå på 14. plass i formuesskatt per snute. Grunnen er én person. Milliardæren Olav Thon var i mange år kommunens suverent største skattyter. Men i 2013 flyttet han store deler av formuen sin til en stiftelse.

Minst formuesskatt kommer det inn i Tjeldsund i Nordland. Av de ti kommunene med lavest ilignet formuesskatt per innbygger ligger åtte i Nord-Norge.

Saken fortsetter under tabellene

10 på formuesskatt-toppen

10 på formuesskatt-bunnen

 

(Resten av tallene for 2013 finner du i DNs nye oversikt over skattelistene, som er tilgjengelig fra natt til fredag)

Vekk, takk

Austevoll har 5000 innbyggere og et kommunebudsjett på snaue 300 millioner kroner. Av denne inntekten kommer omtrent like mye fra skatt og det statlige overføringssystemet, oppgir ordføreren. Likevel ønsker Renate Møgster Klepsvik formuesskatten og 37 av 150 skattemillioner dit pepperen gror.

- Nettopp fordi vi har et rikt og fremadstormende næringsliv som skaper mange arbeidsplasser. Slik det er nå, blir mindre penger igjen i bedriften til å skape videre utvikling. Våre 37 millioner forsvinner ikke. Jeg er sikker på at vi ville fått pengene igjen fra mer virksomhet og flere arbeidsplasser, sier hun.

Klepsvik minner om at kommunens nærings-nestor Helge Møgster nylig gjorde kjent at det skulle tas 100 millioner i utbytte fra selskapene – penger som for en stor del skulle brukes til skatt.

- Målet er ikke at de rike skal slippe skatt. Men pengene kunne jobbet videre og gitt mer. Det er bedriftene, arbeidsplassene og den menige arbeidstager som taper mest, sier hun.

Likevel har Møgster Klepsvik en skattehilsen til partifelle og finansminister Siv Jensen: - Vi kunne godt få beholde mer av selskapsskatten, sier hun.

Hemmet?

En hyppig innvending mot formuesskatten er at den hemmer gründere og særlig kan klemme disse i tunge oppstartsår. Austevoll har uansett gründere:

Ifølge Brønnøysundregistrene ble det innmeldt 84 nystartede firmaer i Austevoll i 2013 – relativt sett flere enn f. eks i Bærum.

- Ja da, vi er en gründer-kommune, sier ordføreren.

Mons-Ove Hauge i Head Energy AS er blant dem.

Fra starten i 2010 har selskapet vokst til 200 ansatte ingeniører – som leies ut til offshorenæringen. Omsetningen ifjor på 200 millioner kan øke til 300 i år, mener Hauge.

- Har formuesskatten vært noe problem underveis?

- Nei. For oss handler det nok mest om riset bak speilet når vi nå har suksess. Oppstartsåret 2010 var det eneste hvor vi gikk i minus. Men snart kommer det nok noen og banker oss på skulderen og ber om formuesskatt, sier han.

Hauge mener formuesskatten ikke la noen demper på trangen til å starte bedrift for hans del.

- Slik er austevollingen skapt. Men fremover blir det en utfordring. Gjør vi det bra og skal unngå å betale skatt, må vi stadig fokusere på videre vekst. Vi må altså bruke penger uten å sikre oss for mye. Det kan bety at vi må ta større sjanser enn jeg egentlig liker, sier han.

DNs oversikt vil være oppdatert med ferske tall for 2013 fra 03.30 natt til fredag.

Les også: Sjekk skattelister 2013

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.