Forfatter Jo Nesbø (56) hadde i 2015 en ligningsformue på 227,4 millioner kroner. Det er 33,5 millioner kroner mer enn året før.

I fjor økte også den suksessrike krimforfatteren inntekten til 41,4 millioner kroner, en oppgang 6,4 millioner kroner fra året før. Det er de populære bøkene om Harry Hole som har gjort Nesbø verdenskjent. Nesbø betalte 22,2 millioner kroner i skatt i 2015.

Men Nesbøs forfatterskap gavner ikke bare han selv. I 2008 etablert Nesbø Harry Hole-stiftelsen som fikk alle rettigheter og inntekter fra salget av romanen Hodejegerne. Senere har stiftelsen fått rettighetene til bøkene «Blod på snø» og «Mer Blod». Harry Hole-stiftelsens formål er å yte støtte til å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, samt beslektede formål.

Da regnskapene for 2015 var klare tidligere i år viste de at stiftelsen har en bokført egenkapital på nesten 44 millioner kroner. Pengene er investert i aksjer, obligasjoner og pengemarkedsfond.

Les også: Store inntekter til Harry Hole dnPlus og God for over hundre millioner

Det er ikke bare i Norge Jo Nesbø har en trofast leserskare. Globalt selger han stadig mer. Siden 2005 har han solgt over 6,3 millioner bøker i engelsk oversettelse for over 560 millioner kroner. Her hjemme har han solgt fem millioner eksemplarer av sine romaner og barnebøker, kunne DN fortelle tidligere i år.

De siste årene har Nesbø tjent stadig mer på salg av filmrettighetene til bøkene. Den norske filmen Hodejegerne ble en stormsuksess, og Hollywood-filmatiseringen av Snømannen skal etter planen ha premiere i oktober neste år.

Les også flere skattesaker på DN:  20-åringer med 14,1 milliarder i formue dnPlus (DN+)

                                                           Krafttrader Einar Aas tjente 215 mill.

                                                           Dagligvarearving dobler formuen

                                                           Sophie Elise doblet inntekten i 2015  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.