Bare 38 personer i Norge tjente mer enn Jo Nesbø ifjor.

Ifølge skattelistene hadde han en inntekt på 36,5 millioner kroner i 2013, og det kvalifiserer til plassen under hotellkongen Petter Stordalen.

Forfatteren betalte 19,9 millioner i skatt og står oppført med en formue på formidable 153,2 millioner kroner.

Sjekk skattelister 2014

Aldri før har Nesbøs norske selskap tjent så mye som det gjorde ifjor: Jo Nesbø med rekordår

Skriveverkstedet AS hadde en omsetning på 25,2 millioner i 2013. Selskapet, som Nesbø eier 88 prosent av aksjene i, endte med et resultat før skatt på 24,8 millioner.

Det er en økning på 11 millioner siden 2012, og det beste året selskapet har hatt siden oppstarten i 1996.

Har solgt over 20 millioner bøker

Jo Nesbø hadde et knallår som forfatter ifjor: Per november hadde forfatteren solgt 620.000 bøker i engelsk oversettelse, omtrent halvparten i Storbritannia.

Nesbøs «Politi» ble utgitt ifjor sommer. Førsteopplaget på 270.000 bøker ga Aschehoug omtrent 73 millioner kroner i inntekter bare i løpet av de to første dagene boken var i salg.

Siden 2004 har ligningsmyndighetene rapportert at han har en samlet inntekt på 116 millioner kroner.

Ifølge Nesbøs svenske agent Tor Jonasson hos Salomonsson Agency, som DN snakket med ifjor, var det per november ifjor solgt 20 millioner Nesbø-bøker i hele verden.

Men pengene rullet inn for Jo Nesbø også i 2012. Da skattelistene ble publisert ifjor sto han oppført med hele 38,9 millioner kroner i inntekter.

De populære bøkene om Harry Hole har både gjort Nesbø verdenskjent og bidratt til at han er Norges desidert rikeste forfatter.

Gir bort millioner

Jo Nesbø putter imidlertid langt fra alle pengene han tjener på egen konto. Etter å ha opprettet Harry Hole-stiftelsen, penger som skulle gå til å forbedre lese- og skriveferdigheter blant barn i u-land, har millionene strømmet inn.

I 2008 ga han bort rettighetene til «Hodejegerne» til stiftelsen. Hittil er 27 millioner kroner kommet inn.

Han har også bestemt seg for å gi bort rettighetene til sine neste bøker til stiftelsen. Dette er «Blood on Snow» og «Blood on Snow 2».

Filmrettighetene til den første romanen er solgt til Warner Bros. Leonardo DiCaprio skal spille hovedrollen og er en av filmens produsenter. Alt ligger dermed til rette for at millionene vil fortsette å strømme inn til Harry Hole-stiftelsen.

Se topplisten her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.