Søstrene Katharina (20) og Alexandra (19) Gamlemshaug Andresen er landets nest rikeste. Bare Kjell Inge Røkke (56) har en større formue, viser skatteoppgjøret for 2014.

Søstrene Katharina (bildet) og Alexandra Gamlemshaug Andresen er landets rikeste under 30 år. Foto: Gorm K. Gaare
Søstrene Katharina (bildet) og Alexandra Gamlemshaug Andresen er landets rikeste under 30 år. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
På listen over Norges 30 rikeste under 30 år, er Ferd-arvingene i en klasse for seg. Med en formue på nesten 5,9 milliarder kroner hver seg, er det et stykke ned til nestemann.

Riktignok har Knut Nikolai Ugland (29) også til salt i grøten. I skattelistene for 2014 står Ugland-arvingen oppført med en formue på 1,6 milliarder, en liten nedgang fra 1,8 milliarder kroner året før.

30 under 30: Se topplisten nederst i saken!

Sjekk skattelistene for 2014 her

Arvet bestefaren

En langvarig konflikt mellom far og sønn gjorde at Johan Jørgen Ugland hoppet over en generasjon, da han døde i 2010. Hele rederiet og familiegården ble overlatt til dattersønnen Knut Nikolai Ugland. Verdiene i boet ble den gang anslått til rundt tre milliarder kroner. Sønnen Lars fikk lovens minimum – en million kroner.

Johan Jørgen etablerte samtidig et forvaltningsråd som skal styre konsernet frem til arvingen blir 35 år. Rådet styres av Jørgen Lund, som i 2010 sluttet som advokat for å bli arbeidende styreleder i Ugland-selskapene.

Knut Nikolai er tidligere keeperen på fotballaget til Jerv. I år er han ferdig med sin MBA, Master of business administration, i Edinburgh i Skottland. Bestefarens plan for barnebarnet er at Knut Nikolai gradvis skal fases inn i familiekonsernet og ta full styring om seks år.

– Han er jo stadig innom, særlig når Jerv spiller hjemmekamper. Da har vi en grundig gjennomgang med ham. Han er også varamann i styret, og han utvikler seg etter planen. Med en MBA har han en solid utdannelse. Så kan det bli aktuelt med arbeidserfaring fra utlandet en tid før han kommer tilbake for å overta, sa Jørgen Lund til DN tidligere i år.

– Men det er det vel han selv som bestemmer?

– Ja ja, selvfølgelig. Men jeg synes det er veldig hyggelig at han har tatt dette ansvaret han har fått og følger det opp, sa Lund.

Krympet lakseformue

Ifjor inntok laksearving Gustav Magnar Witzøe (23) andreplassen på listen over Norges rikeste under 30 år.

Laksearving Gustav Magnar Witzøe (23). FOTO: Ole Morten Melgård
Laksearving Gustav Magnar Witzøe (23). FOTO: Ole Morten Melgård
Ifølge skattelistene for 2014 har imidlertid formuen krympet fra 3,6 milliarder kroner til 414 millioner kroner, noe som sender han ned på 17. plass.

23-åringen fikk allerede i 2006 overført familieformuen fra faren, oppdrettspioneren Gustav Witzøe. De enorme verdiene ble synlig i ligningslistene etter at han fylte 18 i 2011.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norges 30 rikeste under 30 år

Se DNtv: Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt  annerledes.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: