Den mediesky investoren Einar Aas fra Grimstad har tjent seg søkkrik på å spekulere i kraftpriser. Ifjor håvet han inn over 500 millioner kroner, ifølge Skattelistene.

Sjekk skattelistene for 2014 her

Se topplisten nederst i saken!

Siviløkonomen Einar Aas (44) har tjent en formue på krafttrading gjennom de siste vel 20 årene. I starten gjorde han dette gjennom sitt eget aksjeselskap, men Aas - som er svært lite interessert i publisitet - la ned selskapet og har siden tradet som privatperson.

Dermed er det kun den årlige ligningen som forteller hvor godt han gjør det. For året 2013 viste ligningen 314 millioner kroner i netto inntekt og nær 1,2 milliarder i formue. Han betalte over 100 millioner kroner i skatt.  Også ifjor tronet han øverst på inntektstoppen i Norge.

Og ifjor reddet han alene budsjettet til Grimstad kommune da han betalte inn tilsammen 197 millioner kroner i skatt og forskuddsskatt for årene 2013 og 2014.

Bak ham på inntektslisten følger Trond Mohn og Christen Sveaas.

Det finnes knapt bilder av den anonyme milliardæren Einar Aas. Dette er det eneste DN har i sitt arkiv.
Det finnes knapt bilder av den anonyme milliardæren Einar Aas. Dette er det eneste DN har i sitt arkiv. (Foto: Tomm W. Christiansen)
 

I år har formuen til Einar Aas økt til 1,4 milliarder.

Likevel leverte han ikke all verdens avkastning på de 190 millionene han har stående i heleide Toppen Invest as, men kun en liten flik av hans virksomhet er organisert i dette aksjeselskapet. Resten er privat.

Regnskapet for Toppen Invest for fjoråret viste null i ordinær inntekt, 3,2 millioner i resultat før skatt og 2,5 millioner i overskudd etter skatt. Det er noe bedre enn i 2013, men ikke imponerende med tanke på at selskapet har tilsammen 190 millioner i omløpsmidler og null gjeld.

Den anonyme krafttraderen eier også strand­eiendommer verdt minst 100 millioner kroner, etter kjøpet av Vragviga i Grimstad fra Andreas Ove Ugland for 30 millioner kroner i sommer.

Dette var andre gang på fire år at milliardæren satte prisrekord i Grimstadskjærgården: Sjøeiendommer for 100 mill. dnPlus

Seks strandeiendommer

Einas Aas kjøpte den første strandeiendommen på Naxbie ytterst i Vikkilen like ved Grimstad sentrum i 2004 for ni millioner kroner. Det er også her han fortsatt bor. Aas har siden kjøpt ytterligere tre naboeiendommer for tilsammen 17,6 millioner kroner, slik at han i dag eier over 50 mål på Naxbie med sjøboder og lang strandlinje.

Aas har i årene som har gått også investert et betydelig antall millioner i ombygginger og utbedringer. Han har trolig investert tilsammen godt over 50 millioner kroner på Naxbie alene.

I 2011 kjøpte han eiendommen «Slottet» på Hesnes, fra tidligere skipsreder Jan Fredrik Wangen. Prisen på 23 millioner kroner var ny rekord for en strandeiendom i Grimstad. Aas kjøpte også to leiligheter på Tjuvholmen i Oslo for tilsammen 41,7 millioner kroner i 2009.

I sommer - etter bare to dager på markedet - kjøpte Aas eiendommen Vragviga like vest for Grimstad sentrum for 30 millioner kroner. Selger var Cayman-bosatte Andreas Ove Ugland (60), sønn av skipsrederen Andreas K.L. Ugland (89).

Kun én kvinne er med på topp 20-listen for 2014. Dette er Fred. Olsen-datter Anette Olsen på en 20. plass, som ifjor tjente 53,1 millioner kroner, ifølge Skattelistene.

 

Topp 20 inntekt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.