Med over 35.000 studenter i Norge, fordelt på en rekke kjente privatskoler som Westerdals, Bjørknes og NKI, driver brødrene Nicolai og Peder Løvenskiold landets nest største privatskolekonsern, Anthon B Nilsen as.

Ifjor opplevde konsernet en omsetningsvekst på 27 millioner kroner i utdanningsvirksomheten, menLøvenskiold-brødrenes  ligning  fra samme år viser ikke like god vekst.

Inntekt halvert

Peder Løvenskiold tok ut 3,4 milllioner kroner i inntekt i fjor, og står oppført med en formue på 30 millioner kroner.

Han ønsker ikke å kommentere at inntekten er halvert fra 2013, og formuen økt med tre millioner.

Bror Nicolai Løvenskiold hadde ifølge skattelistene 5,2 millioner i inntekt i fjor, og en formue på 9,8 millioner kroner.

I 2013 står han oppført med inntekt og formue på henholdsvis 9 millioner og 22,6 millioner kroner.

DN har ikke lykkes i  å få kontakt med ham fredag.

- Skammer oss ikke

I juni uttalte Nicolai Løvenskiold til DN at han ikke mente konsernets privatskoler tar seg for godt betalt, og påpekte at 50 prosent av selskapets aksjer eies av stiftelsen Reidar og Gunnar Holsts legat som hvert år deler ut millioner til frivillige organisasjoner og allmennyttige prosjekter.

– Vi skammer oss ikke over å tjene penger på utdanning, så lenge det står i balanse til det samfunnsansvaret vi har. Det er legitimt å ha en viss avkastning på kapital, sa Løvenskiold.

Anthon B Nilsen as driver både med eiendom og privat utdanning, og hadde i 2014 et resultat før skatt på over 44 millioner kroner, og som året før ble det tatt 14 millioner kroner i utbytte.

Fusjonsåret

For ett år siden fusjonerte tre av konsernets skoler, Westerdals, Norges informasjonsteknologiske høgskole (NITH) og Nordisk institutt for scene og studio (NISS).

Skolen heter i dag Westerdals høyskole - Oslo School of Arts, Communication and Technology, og har til sammen rundt 1600 studenter.

Den nye høyskolen hadde 222 millioner kroner i omsetning ifjor, og et resultat før skatt på 6,4 millioner kroner. Dette er en svak nedgang fra året før sammenslåingen, men tallene for 2013 og 2014 er ikke direkte sammenlignbare på grunn av fusjonen.

I juni ble det klart at Anthon B. Nilsen også handler stort i Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.