– Risikoen for å bli tatt er dessverre ikke stor. Jeg tror ikke vi skal si noe annet, sier seksjonssjef Pål Botilsrud i Skattedirektoratet.

Tirsdag skrev Dagens Næringsliv om en kvinne som nylig ble dømt til 30 dagers fengsel og en bot på 20.000 kroner for å ha betalt vaskehjelpen svart.

Ifølge Botilsrud er dette et unntakstilfelle.

– Svart arbeid på privatmarkedet er veldig vanskelig å kontrollere, sier seksjonssjefen.

Han viser til at myndighetene blant annet må ha hjemmel for å ta seg inn i folks private hjem.

– Men det er først og fremst et ressursspørsmål. Skatteetaten har ikke nok ansatte til å kunne gå rundt i gatene og se om det muligens foregår svart arbeid. Vi er nødt til å bruke hovedvekten av ressursene våre på helt andre saker, sier han

Botilsrud peker på bedriftsnettverk som er organisert for å unndra skatt som et stort satsingsområde.

Politiet frafaller

Dersom skattemyndighetene avdekker svart arbeid, anmeldes det.

– Men det har vist seg at det er en utfordring å få politiet til å ta sakene. Vi har eksempler på saker der vi har anmeldt, men politiet har lagt bort disse forholdene fordi det er andre forhold som fra politiets side er mer alvorlige, sier Botilsrud.

Da Skatt øst i 2009 for første gang anmeldte noen for svart arbeid, var det nettopp det som skjedde. Et ektepar hadde pusset opp og bygd om boligen sin svart for tilsammen 400.000 kroner. Skattemyndighetene fant bevis og kvitteringer på at jobben var uten skatt og avgifter da de hadde regnskapskontroll i et firma ekteparet sto bak.

– Såvidt jeg vet frafalt politiet det tiltalepunktet og valgte ikke å ta det med i tiltalen fordi det var så mange andre alvorlige forhold, sier Botilsrud.

Han sier at Skattedirektoratet er klar over at politiet ikke klarer å prioritere denne typen saker, og at risikoen for å bli tatt dermed blir lav.

– Men vi skal ikke lempe alt over på politiet, for politiet alene kan ikke løse dette. Dette er et samfunnsproblem, sier han.

Tilfellet i Larvik ble forøvrig avdekket da tre av vaskehjelpens kunder anmeldte henne for å ha stjålet sølvtøy.

Holdningsendring

Ifølge Botilsrud er det gjerne slik at de fleste tilfellene av svart arbeid oppdages i forbindelse med andre kriminelle forhold. Skatteetaten har derfor valgt en annen tilnærming. Den jobber heller med å forebygge skatteunndragelser.

– Det som er viktig for oss i privatmarkedet, er å forsøke å bevisstgjøre folk. Våre undersøkelser viser at hvis det blir lettere for folk å finne ut om de som tilbyr deg tjenester er seriøse, er det flere som vil velge det, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.