Fire runder i riksanlegget i Holmenkollen kan bli årets utfordring for deltagerne i Holmenkollmarsjen. Halvannen uke før rennstart, teller rennleder Ole Kristian Sørland i Skiforeningen på knappene. Han har utsatt det endelige trasévalget til mandag klokken 16, og håper fortsatt at det kommer såpass med snø at det 54 kilometer lange rennet kan gjennomføres i originaltrassen som planlagt.

– Hva er alternativet?

– Enten å gå i den oppsatte traseen og kjøre på med kunstsnø, eller å bruke riksanlegget, sier Sørland.

Seks runder

De rundt 4000 påmeldte løperne vil i så fall gå fire runder i verdenscupløypene. Det vil si at de følger i skisporene til Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og alle de andre verdenscupløperne som skal gå femmila i Kollen førstkommende helg.

Proffene går seks runder à 8,3 kilometer i Kollen, også kalt verdens hardeste femmil. Holmenkollmarsjen planlegger fire runder i en tikilometers­sløyfe.

– Er dette noe for vanlige folk da?

– Ja, det kan du si, det som blir er at den lange distansen blir fire runder. Det er tilsvarende høydemeter som i den originale traseen, og er godkjent i forhold til seeding i Birkebeinerrennet. Men det er, som du sier, en annen trasé, sier Sørland.

Han understreker at Skiforeningen i så fall vil sørge for at løperne får en god opplevelse, og lover topp service hele veien.

– Det blir såpass service at folk kommer seg opp bakkene. Vi vil ha rikelig med drikkestasjoner, smørestasjoner og heiagjenger. Det er noen kneiker å komme seg opp.

– Ja, fire ganger opp ved Midstubakken for eksempel ...

– Den er jo bare på vei til Styggedalen som er det som er den lange bakken, sier Sørland.

Anbefaler turrennfart

Han råder løperne til å legge opp farten etter forholdene dersom turrenn i riksanlegget blir en realitet. Han påpeker at det er en tydelig konkurranseprofil på løypene, og ber folk om å justere innsatsen deretter.

– En ting er å gå i disse løypene i en tikilometer, men her må man ta på seg turrennfarten, sier Sørland.

Kan trekke seg

Sørland tror uansett at de som er i form til å gå 54 kilometer gjennom marka også vil være i form til å gjennomføre løpet i verdenscupløypene.

– Det bli i så fall noen justeringer med starttider og startpuljer, men vi har jobbet ganske godt med alternativet og det kan bli greit å få testet det ut, sier Sørland.

Han legger til at påmeldte deltagere som ønsker å trekke seg vil få muligheten til å overføre startposisjonen sin til 2017.

Blir i Holmenkollen-området

Holmenkollmarsjen, som en periode het Holmenkollen Skimaraton, har vært arrangert både fra Hakadal og på Gåsbu når det tidligere ikke har vært mulig å gå i dagens trasé. Disse alternativene er ikke aktuelle i år. Sørland lover at det uansett blir renn i Holmenkollen-området.

Rennlederen understreker samtidig at han ikke har gitt opp håpet om at rennet kan gå som planlagt 13. februar.

– Slik det ser ut nå, kan du gå denne turene alene, men det må tiltak til for at 4000 løpere skal kunne komme seg igjennom traseen. Vi tåler ikke en millimeter mindre snø enn det som er nå, sier Sørland.

Han er ganske sikker på at den varslede nedbøren lørdag førstkommende vil komme som regn, og at det kommer til å smelte noe.

– Men søndag kan det komme snø!

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.