Langrennsproff Anders Aukland (43) reagerer på trenden der voksne folk i full jobb med unger og familie lever og trener som toppidrettsutøvere.

– Det er mange som har et litt krampaktig forhold til å skulle leve som en toppidrettsutøver når man er godt voksen og har familie. Supermosjonistene er mer fokusert på puls, trening, pauser og intervalltider enn det jeg er, sa Aukland til DN tidligere denne måneden.

– Det er veldig gøy at mange er så interessert i trening og konkurranser, men jeg tror det er viktig å ha et litt mer avslappet forhold til treningen.

Jørgen og Anders Aukland stilte til nettmøte på DN.no onsdag.

Se alle spørsmålene og svarene her!

Aukland tror mange mosjonister er på kanten av hva de tåler av treningsmengder i en ellers travel hverdag.

– Interessen for Birken er ikke negativ, men jeg tror det ville fungert bedre for mange om detaljene i treningen ikke var så viktige. De burde heller få treningen til å fungere i hverdagen. Det er ikke så nøye hvor lange drag, hvor høy puls, eller hvor mange repetisjoner du har. Det viktigste er faktisk at du trener, og at noen av øktene er ganske harde. Hvis du klarer å få det til å funke med familien, har du kommet langt, sa Aukland.

Les hvordan Aukland blir bedre med barna her

Å gå fort på ski har vært jobben hans i over 20 år, og denne vinteren går han løs på en ny sesong som langløper for profflaget Team Santander. 

Sammen med blant andre broren Jørgen Aukland (40) har 43-åringen drevet og konkurrert i privat lag de siste syv årene. De har stått på startsstreken i renn som Birken, Maricalonga og Vasaloppet med toppløpere og flere tusen mosjonister.

Effektiv trening på kort tid

Selv trener Aukland mindre enn før, men etter eget utsagn mer effektivt. Til fulltidsarbeidende mosjonister med planer om å bli bedre i Birken har han følgende råd:

– Ta en lengre tur i helgen og mer effektive økter i hverdagen når du har mindre tid, gjerne intervalløkter. Bruk gjerne mølle. Den gir mer effektiv trening på kortere tid, sier Aukland.

Anders og Jørgen Aukland svarte på spørsmål om alt fra treningsmotivasjon til bekledning og staing. Les alle svarene her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.