Vaktleder Lars-Otto Laukvik i Røde Kors oppsummerte søndag den frivillige innsatsen i påskefjellet. Den resulterte i 276.000 arbeidstimer og 216 redningsoppdrag – men ingen av ulykkene har resultert i dødsfall.

Det er første gang siden 2006 at Røde Kors har registrert en påskesesong uten dødsfall i fjellet.

– Jeg har lyst til å takke fjellfolket for eksemplarisk oppførsel i påskefjellet. Kombinasjonen av stor utfart og lite å gjøre for oss kan tyde på folk har vært flinke til å følge fjellvettreglene, sier Laukvik etter søndagens opptelling.

Andre påskedag blir regnet som nedfartsdag. Derfor er tallene fra første påskedag vanligvis de endelige.

Flere oppdrag

Norsk Folkehjelp har hatt 48 aksjoner i påsken. Det er 17 flere enn i påsken i fjor, men i 2014 var det mindre snø i fjellet, sier vaktleder Ronny Frantzen i Norsk Folkehjelp til NTB.

Flesteparten av aksjonene, som innebærer oppfølging på legevakt eller sykehus i ettertid, har vært pasientoppdrag med mindre skader. Ingen dødsfall er registrert.

– Folk er flinkere til å være ute i påsken, noe som gir flere oppdrag for oss. Likevel har det vært håndterbart, sier Frantzen.

Beredskapsansvarlig Vegard Standahl Olsen mener mobiltelefonen har mye av æren for at det har vært færre store leteaksjoner.

– Alle har mobiltelefoner, og det er relativt god dekning. Derfor vet vi ofte hvor de savnede befinner seg, sier Olsen.

Toppturer

Generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening (DNT) kaller årets sesong for «en påske for minneboka».

Turistforeningens betjente hytter har denne påsken en oppsving i besøkende på 20 prosent sammenlignet med i fjor. Det er særlig merket stor pågang fra folk som vil gå toppturer.

– Det har aldri vært mer populært. I fjor måtte vi avlyse noen kurs og turer, men i år har interessen skutt i været, sier Mari Vidnes i DNT Fjellsport Oslo.

DNT hadde over 257.000 medlemmer i 2014 og så langt i år har medlemstallet økt med ytterligere 8 prosent. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.