Den amerikanske skiferoljemilliardæren Harold Hamm har sett sin oljeformue vokse med 2,3 milliarder dollar så langt i år. Det tilsvarer omtrent 20 milliarder kroner, og er en økning på omlag en tredel.

Det gjør at han, ifølge Bloombergs milliardærindeks, nå er god for 9,2 milliarder dollar, nesten 80 milliarder kroner.

Størstedelen av Hamms formue kommer fra hans eierandel i det amerikanske oljeselskapet Continental Resources, som har skutt fart på børsen siden oljeprisbunnen tidligere i år.

Etter å ha gått igjennom massive kuttrunder og redusert antallet aktive rigger i januar, har oljeprisen gått fra 27 dollar fatet til over 40 dollar i dag. Aksjekursen til selskapet har nesten doblet seg i samme periode.

Avbildet er oljeproduksjon på Bakken-feltet. Foto: AP Photo/Matthew Brown/NTB Scanpix
Avbildet er oljeproduksjon på Bakken-feltet. Foto: AP Photo/Matthew Brown/NTB Scanpix (Foto: Ap)

Tapte på gigantisk oljeveddemål

Continental Resources har siden 2003 vært en av de ledende skiferoljeprodusentene i det gigantiske Bakken-feltet i delstaten North Dakota, og har gjort Hamm til en rik mann.

På tross av oppgangen så langt i år har Hamm sett bedre tiden. I 2014, med en oljepris på 115 dollar fatet, var han god for 150 milliarder kroner og aksjekursen i Continental Resources var over to og en halv gang høyere enn den er i dag.

Et multi-milliardveddemål i 2014 har barbert formuen til den 70 år gamle amerikaneren.

Da oljeprisen begynte å stupe på senhøsten 2014, gjorde Hamm sitt største veddemål. Han solgte alle sikringskontraktene i Continental Resources. Ved å selge «hedgen», veddet Hamm på at prisene skulle stige. Oljeprisen sto i 80 dollar den gang. I dag er den 41 dollar fatet.  

Han har tidligere sagt at selskapet kan stå imot lave oljepriser «for alltid». I et intervju med DN i fjor sa han at han ikke angret på veddemålet.

– Jeg har det ikke så verst faktisk! Det har ikke vært så smertefullt, sa han til DN.

BAKGRUNN: Vedder milliarder på høyere oljepris

Bunnen for oljeprisen

Før helgen økte antall aktive oljerigger i USA for første gang i år, og flere analytikere og eksperter spår at oljeprisen har nådd bunnen.

Men oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror prisoppgangen kommer på bekostning av skiferprodusentene.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto:
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Årsaken til at vi tror prisene skal mye opp, er at vi ser for oss at skiferproduksjonen i USA vil falle mer markant, sier Saltvedt.

I sine oppdaterte oljeprisprognoser anslår hun at oljeprisen skal opp mot slutten av året.

Men nedgangen har latt vente på seg, og skiferoljeprodusentene har opprettholdt produksjonen langt lengre enn mange hadde ventet da prisene først begynte å falle.

- Riggene har blitt mer effektive og får opp mer olje. I tillegg trenger mange av skiferprodusentene cash, som gjør at de fortsetter å produsere selv om de ikke tjener på det, sier Saltvedt.

Selv om hun ikke følger spesifikke selskaper, fastslår Saltvedt at det er fullt mulig å tjene penger på skiferolje i USA. Særlig Bakken-feltet har stort potensiale:

- I Bakken-feltet er det enormt store forskjeller i kostnaden på oljeproduksjon. Om du er heldig, dyktig eller begge deler kan det gå bra lenge. Men for skiferprodusenter flest tror jeg ikke 40 dollar fatet er holdbart, sier Saltvedt.

Les også på DN.no:

Nordmenn eier 11.474 svenske "stugor"

Upstream: Tidligere Sevan Marine-direktør arrestert i Portugal

BT sier opp to journalister

Se DNTV:

Har du fått med deg denne?

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.