Det er fem Statoil-topper knyttet til virksomheten i Nord-Dakota som nå forlater Statoil for å starte opp et nytt amerikansk lete- og produksjonssjonsselskap. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Oppstarten er finansiert av penger fra et oppkjøpsfond. 500 millioner dollar, eller vel 3,7 milliarder kroner, skal være stilt til rådighet for satsningen.

Satsningen er, ifølge Reuters, det første tegn på at milliarder av dollar er klar for nye satsninger etter det kraftige oljeprisfallet siste året. Oljeprisen har falt fra en topp for nordsjøolje på 114 dollar fatet i fjor sommer til 64 dollar i dag. Kraftigst rammet er en rekke skiferoljeselskaper i USA. Flere av selskapene har en skyhøy belåning. Samtidig har  skiferoljeprosjektene breakevenpriser i området 40 til 80 dollar fatet. Men oljeselskapene, deriblant Statoil, har de siste årene presset breakevenprisene kraftig nedover gjennom mer effektive operasjoner.

Det er Statoils sjef for virksomheten i Nord-Dakota, Lance Langford, som står i bresjen for satsningen. Han har stiftet selskapet Luxe Energy sammen med det Texas-baserte private equity-selskapet NGP Energy Capital Management.

- Vi tror dette kan være en mulighet for oss som har vært gjenom oljeprissykluser før, sier Langford til Reuters.

- Dette har vi ingen kommentarer til utover å ønske dem lykke til videre, sier Knut Rostad til Dagens Næringsliv. Han er pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

Med seg på laget har Langford fått med seg fire andre ansatte i Statoil, alle tidligere ansatte i Brigham som Statoil kjøpte for 4,4 milliarder dollar i 2011. Ifølge Langford kan flere Statoil-ansatte være på vei over i det nye selskapet, skriver Reuters. I første kvartal i år tok Statoil nedskrivninger på over 45 milliarder kroner, hovedsakelig knyttet til den amerikanske landvirksomheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.