Når Synnøve Medhus lukker øynene ser hun en rødkledd skikjører med lyse fletter som freser ned store fjellsider. 18-åringen har et tydelig bilde av hvordan det bør se ut når hun kjører ski.

– Jeg er ikke der jeg vil være teknisk og har masse å jobbe med. Heldigvis er jeg ennå ung, sier Medhus.

I hver eneste sving kjenner hun hva som gjøres riktig og hva som må forbedres. Alltid er det en ­detalj å rette på.

– Ofte får jeg beskjed om å slippe meg løs. Jeg må bli mer selvsikker på skiene og få mer flyt i kjøringen. Det handler mye om skifølelse. Om å ha kontroll på det jeg gjør, sier røldølen som i en alder av 16 år ble juniorverdensmester i frikjøring uten å noensinne ha hatt på seg en fartsdress.

Når hun nå tenker tilbake på hvordan hun kjørte ski den gang rister hun på hodet.

Synnøve Medhus er tidligere juniorverdensmester i frikjøring og vet hvordan en sving skal settes.
Synnøve Medhus er tidligere juniorverdensmester i frikjøring og vet hvordan en sving skal settes. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Før visste jeg ikke helt hva jeg drev med. Jeg kjørte bare som det passet meg og trodde det var bra. Nå har jeg mer kontroll og vet i større grad hvordan jeg skal komme meg nedover, sier Medhus som fikk en aha-opplevelse etter at hun ble elev ved freeski-linjen ved Hovden skigymnas.

Der fikk hun trene med alpinister og ble gjort oppmerksom på at skikjøring består av mange små detaljer. Selv om det i starten var uvant å tenke på disse tekniske detaljene når hun koste seg i puddersnø, innså hun fort hvor mye hun dro nytte av et mer bevist forhold til egen skiteknikk. Jo mer riktig hun kjørte jo kjekkere ble det å kjøre ski.

1 Stå som en keeper

Stå godt på hælene, len deg forover med bøyde knær og vær klar for det som måtte komme. Står du som en keeper går mye av det andre på denne listen av seg selv.

2 Hold i en «salatbolle»

Holde hendene forover og forestill deg at du holder rundt en skulderbred salatbolle. Medhus’ innbilte bolle er rød, så hun skal se den ekstra godt. Sørger du for at det som er i bollen ikke velter har du holdt hender og rygg i riktig posisjon, og er godt rustet mot overraskelser.

3 Kjør egne porter

Lar du hendene henge bakover, vil resten av kroppen også havne bakpå. Hold derfor godt rundt stavene og bruk dem som porter skiene skal passere. Det gir ikke bare bedre kontroll, men også stil og flyt.

4 Se fremover!

Fordi kroppen følger blikket må du alltid se den retningen du skal, og aldri ned på egne skitupper. Enden av neste sving er ofte et smart punkt å fokusere på.

5 Øv i bakken

Dårlig føre og isete løyper er perfekte treningsfasiliteter. Bruk preparerte nedfarter til å tørre å legge nok trykk på ytterski gjennom hele svingen. Tren også på å legge vekt på stortåen i ytterskien og på lilletåen i innerskien. Alt du lærer i preparert løype får du bruk for i upreparert snø.

6 Ta kontroll

Det er bare du, og aldri skiene, som skal bestemme hvor du skal kjøre. Det verste som kan skje er at du lener deg bakpå og lar skiene styre deg. I dyp snø må du riktignok legge vekten litt lenger bak enn vanlig, men ikke mer enn at skituppene så vidt surfer over snøen. Det er alltid lettere å justere kropps­vekten bakover enn fremover.

7 Dans

Vær avslappet i kroppen og tenk at du skal danse ned fjellsiden i flytende og dynamiske bevegelser. Unngås hakkete kjøring får du mer kontroll og kjører tryggere. Frikjøring handler like mye om lek og flyt, som om fart.

8 Syng

Bruk nynning for å finne en takt å kjøre til. Medhus bruker ofte låter fra Flåklypa Grand Prix for å bli mer bevisst på når hun skal starte og avslutte svingen. I både dans og frikjøring er musikkens takt til stor hjelp for å oppnå riktig flyt.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49 Min
Publisert: