Nygaard gikk i mål på tiden 2.33.17 etter å ha spurtslått temakollega Tord Asle Gjerdalen. Begge konkurrerer for langløpslaget Team Santander. Langløpsveteran Anders Aukland, også han fra Team Santander, ble nummer tre.

Andreas Nygaard spurtslo langløpskollega Tord Asle Gjerdalen og vant årets Birkebeinerrenn.
Andreas Nygaard spurtslo langløpskollega Tord Asle Gjerdalen og vant årets Birkebeinerrenn. (Foto: NTB/Scanpix, Terje Pedersen)

– Dette er min beste dag som skiløper noensinne. Skiene var helt ekstreme, det er utrolig at man kan ha så gode ski, sa Nygaard til NRK etter målgang.

Petter Northug, som har hatt enn begredelig sesong hittil, stilte også til start i det tradisjonsrike renne, men måtte nøye seg med en plass langt ned på resultatlistene. Northug kom i mål på tiden 2.57.48.

Blant kvinnene kom polske Justyna Kowalczyk først i mål, hun brukte tre timer og seks minutter over fjellet.

Birkebeinerrennet går fra Rena til Lillehammer og er 54 kilometer langt. Gjennom rennet skal løperne bære en sekk som veier 3,5 kilo.

Nygaard vant også Vasaloppet, et 90 km langt renn som går fra Sälen til Mora i Dalarne i Sverige.

Svingende interesse

Interessen for Birkebeinerrennet, der eliteløpere går sammen med mosjonister, har variert gjennom årene. I de heteste årene ble startnumrene til rennet utsolgt på 97 sekunder, men etter toppen i 2013 har antall deltagere dabbet av.

Rennet hadde ifølge startlisten på hjemmesiden birken.no onsdag morgen, tre dager før rennet, 9033 påmeldinger.

DN skrev tidligere i vinter om at den snørike vinteren over store deler av landet ikke hadde gjort store utslag i deltagermassene i turrenn og heller hadde bremset frafallet. Birken har siden i høst ligget over antallet påmeldinger for fjoråret. (Vilkår)