– Vi fikk plutselig gode forhold. Det har vært masse regn og tre fire grader her nå i et par uker, og nå har vi gode snøforhold i fjellet. Man kan ta på skiene fra rundt 300 meter over havet, og det er mye tørr snø fra 500 meter og oppover, sier Stig Helset, som planlegger en kortere arbeidsdag og skitur idet DN prater med den erfarne toppturentusiasten.

Helset, som bor i Volda, har skrevet guideboken «Toppturar Sunnmørsalpane» om det velkjente fjellområdet. Området har slitt med snøtørke tidlig på sesongen i flere år. Nå ser det imidlertid bedre ut der og i andre fjellområder, både nordover i landet og på Vestlandet.

– På Vestlandet vet man av erfaring at det kan bli tre uker med opptil ti plussgrader. Men dette er det beste utgangspunktet på lenge. For syv–åtte år siden hadde vi pudder allerede i oktober. Men alt i alt er min vurdering at det er større snømengder nå, og jeg vil si at dette er den beste inngangen på skisesongen på ti år, sier Helset.

Skredproblematikk

Vekslende vær og temperatur har sørget for en snøsåle som allerede lå der da snøen begynte å lave ned. Og snøfallet fortsetter denne uken. På 400 meter er det blitt målt 60 centimeter snø, og mengdene øker på i høyden. Helset advarer likevel om at steiner enkelte steder kan ligge så vidt skjult av snø. Han håper det ustabile været fortsetter så snøen setter seg bedre fremover, for forholdene kan være utfordrende nok.

– Det har vært en god del vind, så det er skredproblematikk man må være oppmerksom på. Vinden har kommet fra sørvest og nordvest. Er det kaldt nok da, kommer det store mengder snø. Men sammen med mye vind vil det skape fare for flakskred, sier Helset.

Han trodde at steiner skulle stikke opp gjennom snøen, men fikk sist helg en overraskende fin tur fra fjellet Nivane rett bak sentrum av bygda Ørsta, helt ned til 300 meter over havet, uten en ripe i skiene.

Denne uken har også skikjørere lekt seg i løssnøen i Stranda Skisenter der preppemaskinene pakker nysnøen i traseene for at minst mulig skal smelte vekk.

Mange spor

Malene Blikken Haukøy (26) på Skiforbundets randoneelandslag har hatt gode dager på ski i fjellet rundt Sogndal, selv om de ikke har fått det samme tunge snøværet som lenger nordover på Vestlandet.

Malene Blikken Haukøy er ener i randonee.
Malene Blikken Haukøy er ener i randonee. (Foto: Mette Bugge/Aftenposten/NTB scanpix)

– Jeg ville ikke brukt favorittskiene ennå. Det er fortsatt litt lite snø opp til kanskje 600–700 meter, der det ikke er såle under snøen. Men over skoggrensen begynner det å bli veldig fint nå med pudder og kjempeartig snø. Det ser veldig lovende ut, og det er meldt mye nedbør, sier Haukøy, som har gått flere treningsturer i den populære Sogndalsdalen der det har kommet 30–40 centimeter snø og fortsetter å snø.

– Folk er ivrige, og det er spor overalt. Det er mange på tur. Den første jeg møtte i dag, skulle på jobb etter skituren. Det er typisk sogninger, sier Haukøy.(Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: