Tre tenåringer med ballongsekk og solbrune kinn vender brede skitupper bort fra heismastene og ned mot Røldalsvatnet.

– Er dette Djevelrenna? spør Synnøve Medhus og peker nedover et terreng som ser ut til å ende i et stup.

– Nei, ikke ennå. Vi er trygge bortover her, sier venninnen Kamilla Bratteteig som har kjørt alpint siden treårsalderen. De tre venninnene sklir enda litt til før støvlene strammes og de gjør seg klare for temposkifte.

Bratt og ulendt

Mye av Røldals off piste-terreng er bratt og utformet på en konveks måte som gjør det vanskelig å skimte hva som venter etter neste sving. Ned mot den vinterstengte veien i retning Sauda er terrenget derimot rolig nok til at turen egner seg som en avslappende avslutning på en intens skidag.

Med utsikt mot Røldalsvatnet tar Synnøve Medhus, Ane Evjen Mathiesen og Kamilla Bratteteig en pause underveis på den lange turen ned mot Saudasvingen.
Med utsikt mot Røldalsvatnet tar Synnøve Medhus, Ane Evjen Mathiesen og Kamilla Bratteteig en pause underveis på den lange turen ned mot Saudasvingen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Mens de store hvite arealene over Røldalstunnelen er forretten i Røldal skisenter, og Måndalen bakenfor øverste t-krok er frikjørernes hovedrett, kan Saudasvingen sies å være desserten.

– Saudasvingen passer for alle. Selv om det også her finnes uoversiktlige steder, er dette en helt annen type terreng, sier Kamilla Bratteteig.

Hun kjører Saudasvingen når de heisnære områdene er oppkjørt og hun vil kose seg med store svinger i bølgende terreng. På toppen av en stor snøskavl har venninnen Synnøve Medhus likevel funnet et egnet sted for ytelse på høyeste nivå. Selv om hun har mer erfaring med bratt terreng enn luftige svev tar hun gjerne en flytur så snart sjansen byr seg.

Kamilla Bratteteig, Ane Evjen Mathiesen og Synnøve Medhus kjører mye bratt på ski sammen.
Kamilla Bratteteig, Ane Evjen Mathiesen og Synnøve Medhus kjører mye bratt på ski sammen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Det er kjekt å være litt redd. Da blir du skjerpet og neste gang du står i samme situasjon virker det ikke så skummelt, sier Medhus.

– Det er stor forskjell på å bli redd og vite at du ikke burde vært her, og på å være redd og vite at du klarer dette hvis du setter fart på skiene. Det kjekkeste er når du klarer noe du har vært redd for, sier Medhus som ble juniorverdensmester i frikjøring som 16-åring.

Noen kjører seg fast

Skikjørere som leter etter nedkjøringen mot Saudasvingen, men for tidlig legger sporet mot øst risikerer nettopp den typen frykt jentene ikke ønsker nærkontakt med. Der ligger nemlig en bred fjellside egnet kun for eksperter. Nedenfra ser den ikke så bratt ut, men når du står midt i den kan det være umulig å skjønne hvor du skal. Mang en turist har satt seg fast der og hatt behov for hjelp for å komme seg ned.

Synnøve Medhus velger en luftig variant ned mot Saudasvingen og hopper ut en snøskavl.
Synnøve Medhus velger en luftig variant ned mot Saudasvingen og hopper ut en snøskavl. (Foto: Thomas T. Kleiven)

I toppen av henget som fører ned mot Sauda­svingen mister Synnøve Medhus bakkekontakten i det hun flyr ut fra snøskavelen. Men for stor fart gjør lufteturen lenger enn planlagt. Det blir forlengs rulle og utløste ski i møte med vårsnøen. Selv kommer Medhus fra en langrennsfamilie hvor noen er mer skremt enn imponert over at hun prioriterer alpinbindinger over blå voks. Støtt og stadig spør bestemoren om hun ikke skal gi se med den der «uffsehoppinga».

Ane Evjen Mathiesen venter til bilene har passert før hun krysser veien og gjenforenes med Synnøve Medhus og Kamilla Bratteteig. Herfra venter et par minutter i bil før jentene er tilbake i skisenteret.
Ane Evjen Mathiesen venter til bilene har passert før hun krysser veien og gjenforenes med Synnøve Medhus og Kamilla Bratteteig. Herfra venter et par minutter i bil før jentene er tilbake i skisenteret. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Skal dere gi dere?

– Nei, ikke med det første.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: