–Du må treffe på løypa i skogen, sier Karsten Gefle fra toppen av Strandafjellet skisenter. Sunnmøre er dekket av lett nysnø som gjør at fjordutsikten slår ekstra hardt i magen. Et hvitt teppe bølger seg østover fra Roaldshornet og gir mer boltreplass enn vi behøver. Langt der nede skimtes en liten glenne i skogen. Inn der skal vi. Men før vi kommer så langt venter flere kilometers skikos.

En gang i året er dette ikke en arena for nytelse, men for galskap og ytterliggående prestasjoner på grensen mot det uforsvarlige. Under det årlige Alperittet ligger folk strødd nedover denne fjellsiden. Rittet arrangeres i februar hvert år og reglene er enkle: Start på toppen med ski eller brett, følg portene nedover og vær raskest over målstreken i Stranda sentrum. Før forrige løp fikk Karsten Gefle forbud av legen om å stille til start.

Kappløpet

280 skikjørere hadde allerede kjørt da Gefle trosset forbudet. 6200 meter med kuleløype, skogsløype, fortauskjøring, intens staking og tvilsomme hockeyposisjoner ventet. Etter syv minutter og 59 sekunder var den forferdelige turen over. Til tross for en rekke overvintringer i Chamonix, med hundretusenvis av franske høydemeter på samvittigheten, var det her på Strandafjellet Karsten Gefle skulle oppleve sin tyngste skidag noensinne.

– Det er galskap. Jeg har aldri før vært så sliten.

Men i dag er ikke Alperittløypa mye slitsom. Svak østavind baner vei for blå himmel og sol.

– Dette er alles drøm. Du tar en heis til toppen, går i fem minutter og får kjøre ski i 25 minutter. Hvem som helst kan bli med og du kan kjøre i terreng som ikke er brattere enn 20 grader hele veien ned, sier Oscar Almgren.

Den svenske guiden har bodd på Stranda i fem år og opplever at også erfarne skikjørere nyter denne turen.

– Den har flyt hele veien og selv om den er lang trenger du ikke stake en eneste meter.

Karsten Gefle leker seg nedover snømassene i Alperittløypa.
Karsten Gefle leker seg nedover snømassene i Alperittløypa. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Strandas Vallée Blanche

Nede ved skogsglenna ser vi tilbake på rolige spor i det som kanskje er Norges mest familievennlige off piste-område.

– Dette er Strandafjellets Vallée Blanche, sier tidligere norgesmester i fjelltelemark Kristina Slinning og refererer til en av de mest minne­verdige linjevalgene du kan ta i Chamonix: En

20 kilometers reise fra Aiguille du Midi nedover et storslagent alpint landskap.

I likhet med Alperittøypa starter Vallée Blanche-turen også rett fra heisen, har oppslukende utsikt hele veien ned og krever litt motorisert hjelp før du er tilbake i heisen.

­– Fjellene kommer ikke like tett innpå som i Frankrike, men til gjengjeld er du midt i ­Sunnmøre, sier Slinning.

På den andre siden av skogsløypa ligger fjorden, men i dag setter alpinistene seg inn i taxien istedenfor å fortsette mot sjølukten.

65 kroner senere er vi klare for en ny tur.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: