–Det er mange flotte løyper, men en av mine favoritter er riksvei 27 over Ringebufjellet, sier Even Sæteren Hippe, som har gått milevis på rulleski både i inn- og utland.

23-åringen, som er fjorårets verdensmester på rulleski lagsprint samt bronsemedaljør på 22,5 km friteknikk, forteller at man for eksempel kan gå hele veien fra Ringebu til Folldal, eller kjøre et stykke oppover riksveien for å slippe den bratte stigningen og forkorte turen.

– Derfra kan du så gå så langt du vil mot Folldal, sier han og legger til at det er et ypperlig område for å lage seg en så lang eller kort tur man ønsker seg.

– Det er et flott sted å gå, både fordi det er vakre omgivelser med fjell og natur, men også fordi terrenget er fint og asfalten er god. Men siden det er på høyfjellet, kan det blåse ganske kraftig – noe man bør ta med i beregningen når man kler seg for turen.

På toppen av riksveien er det et supert terreng for alle nivåer. Holder man seg der, er det kilometer på kilometer med stort sett ganske slakt terreng.

– Men skal du ned til enten Ringebu eller Folldal, er det relativt bratt, beskriver han.

Over Valdresflye

Også fylkesvei 51 over Valdresflye, som tidvis er rett opp og rett ned, er en av Hippes absolutte yndlinger.

– Du kan for eksempel gå fra Beitostølen eller Bygdin og over til Gjendesheim. Men ikke start ned Valdresflye mot Bygdin dersom du er nybegynner, for der er det skikkelig bratt.

Siden Hippe bor på Lillehammer, går han ofte en annen favoritt. Han starter gjerne fra Håkonshall, går så til Jørstadmoen, og derfra til Baklivegen oppover Gausdal. Den følger han helt opp til Follebu, eller lengre dersom han ønsker en skikkelig langtur.

Les også:

– Fra Follebu tar jeg så fylkesvei 255 Gausdalsdalsvegen ned forbi Jørstadmoen og fortsetter til Vingnes. Derfra er det fint å gå over broen rett inn i Lillehammer sentrum, sier han.

Løypen byr på variert terreng. Baklivegen, som har veldig fin asfalt, er småkupert, mens Gudbrandsdalsveien er slak nedover og har en bred gangvei.

– Dessuten er det lite trafikk, spesielt på Baklivegen. Der kan man stort sett gå uforstyrret og nesten få litt landsby-følelse når man går forbi diverse gårder og småbruk.

Østfold

Ragnar Bragvin Andresen, som har en rekke medaljer i alle valører fra internasjonale rulleskimesterskap, forteller at hans favoritterreng er barndommens rulleskiparadis i Sarpsborg, Fredrikstad og Råde. Han starter gjerne på Greåker i Sarpsborg, går opp gang og sykkelstien langs Visterflo, mot Solli.

– Videre derfra på bred og fin riksvei mot Råde, og videre til Makrellrød i Saltnes. Endepunktet blir en eller annen sidevei i Lervik i Fredrikstad. Deretter går jeg omtrent samme strekning tilbake, sier 30-åringen.

Strekningen har god asfalt, lite trafikk og masse deilig lettgått terreng med varierte omgivelser. Han går gjerne runden på raske rulleski for å maksimere nytelsen på hjul, og av stilart foretrekker han skøyting.

Ut mot Vollen

– En av mine favoritt-turer er å dra fra Høvik og så gå de gode, brede fortauene ut til Vollen, forteller Kristin Austgulen Fosnæs (18).

Skitalentet, som også tok gull i langsprinten i rulleski-VM i fjor, forklarer at hun starter ved Høvik kirke. Derfra går hun Sandviksveien og Kjørboveien mot Sandvika. Sistnevnte tar henne til rundkjøringen ved Thon Hotel Oslofjord, hvor hun så går inn på Sandviksveien igjen. Etter å ha fulgt den en stund, går den over til Billingstadsletta, og deretter Fekja. Ved Holmen tar hun Slemmestadveien videre helt til hun kommer til Vollen.

– Det er en utrolig fin rute på et par timer. Man går langs sjøen, noe jeg synes er veldig hyggelig. Dessuten er brede gangfelt nesten hele veien, og asfalten er også god og jevn, uten hull. En annen fordel er at ruten er relativt flat, det er ingen skumle bakker, sier hun.(Vilkår)

Her er de beste rulleskiene