– Vi ser at ankemuligheten er begrenset både rettslig og tidsmessig. Vi vil for ordens skyld få en ordentlig vurdering av dette. Men det er som sagt små muligheter, sier Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort til DN etter at langrennsstjernens dopingdom ble offentliggjort tirsdag.

Johaug fikk 18 måneders utestengelse fra idretten i Idrettens voldgiftsrett (Cas). Dommen i Cas betyr at hun ikke vil kunne delta i OL kommende vinter.

Åtte måneder igjen

Det er per i dag knappe åtte måneder til Therese Johaug har ferdigsonet sin straff. En anke av dommen i Cas må skje innen 30 dager, til sveitsisk høyesterett fordi Cas har hovedkvarter i Lausanne. 

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort.
Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort. (Foto: Linda Næsfeldt)

Hjort, som har jobbet med Johaug-saken siden saken ble kjent i oktober i fjor, har sett at det finnes eksempler på utøvere som har nådd frem med en anke til det sveitsiske rettssystemet. Men han ser at tidsaspektet taler mot at de skal anke, da en slik saksgang vil ta så lang tid at det vanskelig vil ha noe å si for perioden Johaug er utestengt. Utestengelsesperioden til Johaug varer frem til 18. april

– Ankemulighet ligger i at det er begått saksbehandlingsfeil eller at Cas ikke har hatt den nødvendige jurisdiksjon, eller at dom er i strid med grunnleggende rettsprinsipper. Det siste er det mest nærliggende, sier Hjort.

Han sier de kun har hatt blikket rettet på dopingsaken og ikke de skadevirkningene saken har for Johaugs karriere og økonomi, og om det gir grunnlag for rettslige skritt mot Skiforbundet.

Da Johaug møtte pressen i Italia tirsdag var hun fullstendig knust etter at hun nå mister nok en sesong på grunn av dopingsaken. Saken startet da hun fikk vite om den positive dopingprøven, som er forklart med bruken av en leppekrem, i fjor høst.

– Det er en mental prøvelse. Jeg har sagt at jeg vil ikke gi meg før jeg kan stå på start igjen. Jeg står fortsatt for det her jeg sitter nå, men jeg vet ikke hvordan motivasjonen og det mentale vil bli i tiden fremover. Det blir VM i Seefeld som blir det neste målet mitt. Det er halvannet år til. Jeg må bruke tiden godt fremover og jobbe med meg selv og få det litt på avstand, sa Johaug tirsdag formiddag.

Sponsor «gjør grundige vurderinger»

DN har vært i kontakt med Skiforbundets hovedsponsor Sparebank 1, som i vinter uttalte at lengden på straffen helt klart ville virke inn på hvordan bankalliansen så på fortsettelsen av sin avtale med forbundet, verdt 75 millioner kroner. 

Det var før Johaug fikk 13 måneder av domsutvalget i Norges idrettsforbund. I en epost svarer sponsorsjef Stein Bugge i Sparebank 1 nå slik på spørsmålet om Johaug-saken vil ha noe å si for sponsoravtalen deres:

– Vår eksisterende sponsoravtale med Norges Skiforbund, langrenn løper ut april 2018. Vi gjør grundige vurderinger av alle våre samarbeidsavtaler. Hva utfallet blir av sponsoratet, må vi komme tilbake til når det blir vurdert og besluttet.

Reagerer på straffen

Christian B. Hjort mener den 18 måneder lange utestengelsen er helt urimelig og ikke står i samsvar med saker der utøvere har fått straff basert på det han mener har vært dårligere undersøkelse av innholdet i en medisin enn det Johaug gjorde.

Idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner reagerer sterkt på utestengelsen på 18 måneder og mener det på det internasjonale sportslige nivået Johaug er på, er noe av den strengeste straffen han har sett noensinne.

– Jeg syns dommen er usedvanlig streng. Jeg vil nesten gå så langt som til å kalle henne et offer på antidopingarbeidets alter. Jeg har sett mange stygge avgjørelser, men på det nivået hun er på, med de sportslige og økonomiske konsekvensene det får for henne, er dette noe av det styggeste med hensyn til hva hun har gjort og sanksjonen, sier Kjenner.

Selv var han kappgjengeren Erik Tysses advokat da dopingsaken mot nordmannen gikk for Cas. Da ble det ikke noen anke. 

– Den ble forkastet også av Erik Tysse, som hadde blødd så mye økonomisk. Han finansierte saksgangen hovedsakelig selv og drev en idrett som ikke var kommersiell, sier Kjenner, som fortsatt mener det var et justismord å avgjøre at Tysse ble utestengt for epo-bruk.(Vilkår)

Johaug: – Føler meg urettferdig behandlet
Seiser Alm, Italia - Therese Johaug møtte pressen etter at dommen fra CAS ble kjent tirsdag. Der kom det frem at Johaug utestenges i 18 måneder, noe som gjør at hun ikke får vært med i OL.
02:08
Publisert: