Therese Johaug hadde 13 nanogram per milliliter clostebol i kroppen, viste dopingprøven som ble tatt 16. september.

Det har tidligere ikke vært kjent hvor mye av den anabole steroiden Johaug hadde i kroppen. 

Det var Antidoping Norges advokat Nils R. Kiær som opplyste om dette under sin innledning i den muntlige forhandlingen onsdag.

Både A- og B-prøven var positiv og viste samme mengde clostebol.

- Ikke prestasjonsfremmende

Kiær sa imidlertid at forklaringen fra laboratoriet vil vise at resultatet er forenlig med oppgitt bruk av kremen i den perioden.

- Vi har heller ikke funnet det bevist at det er noen prestasjonsfremmende effekt, sa ADN-advokaten.

Kiær opplyste også om at Johaug ikke hadde gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram «Ren idrettsutøver» før sin positive dopingprøve.

- Hun hadde verken registrert seg i systemet eller gjennomført programmet. Først dagen etter pressekonferansen hvor den positive prøven ble offentliggjort gjennomgikk hun dette kurset, sa advokaten.

Han understreket at selv om Johaug har begått et regelbrudd ved å ha et ulovlig stoff i kroppen, kan hennes skyld betegnes som «ubetydelig». Strafferammen er da mellom ett og to års utelukkelse, og han mener at ADNs påstand om 14 måneder vil være en riktig straff.

- Fire år er for dem som jukser. Vi har aldri anført at Johaug ville jukse og få en prestasjonsfremmende effekt, sa han på et spørsmål fra dommer Ivar Sølberg.

Viste frem kremtube

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort sa i dopinghøringen at det ikke bestrides at det sto et dopingmerke på esken med Trofodermin.

Birgit Haukland i Antidoping Norge viste fram tuben som Johaug benyttet. Esken er kastet, men Haukland brukte litt tid på å dokumentere at den må ha hatt en dopingadvarsel.

- Det er ikke bestridt, sa Hjort på spørsmål fra dommer Ivar Sølberg, men han sa at han ville komme tilbake til saken i sitt innledningsforedrag. Han mener at omstendighetene bør belyses så detaljert som mulig.

Haukland sa at ADN har vært på apoteket i Livigno og kjøpt Trofodermin, men at tubene ikke kunne tas med hjem til Norge, bare emballasjen.

- Fordi det er anabole steroider, og det er ikke lov i Norge, svarte hun da dommer Ivar Sølberg lurte på hvorfor.

Sjekket tips

Haukland sa at man har sjekket et tips om at det ble kjøpt Trofodermin også under den foregående samlingen i Seiser Alm, men hun konkluderte med at det ikke finnes belegg for dette.

Et annet tips om at det selges Trofodermin-krem uten dopingmerket er også sjekket, men man fant at alle eskene på apoteket i Livigno hadde merket, og at de kom fra samme «lot» som Johaugs krem.

Haukland fortalte innledningsvis at man ved varslingen om den positive prøven fravek vanlig prosedyre og informerte skiforbundet ved generalsekretær Stein Opsahl før utøveren selv.

- Normalt varsles utøver først, men i dette tilfellet snudde vi litt på det for at utøveren skulle ivaretas best mulig, sa hun.

Hun oppløste at første avhør av Johaug skjedde 11. oktober, en uke etter at hun ble varslet om prøven.

- Johaug er uten skyld

Christian B. Hjort innledet med at Therese Johaug er veldig lettet over at spekulasjonene i pressen er tilbakevist gjennom ADNs etterforskning.

Advokaten slo fast at etterforskningen konkluderer med at hendelsesforløpet er akkurat slik Johaug har forklart. Han sa at Johaug er glad for at spekulasjoner og øvrige teorier har blitt tilbakevist gjennom etterforskningen.

Lege Fredrik Bendiksen skal forklare seg torsdag.

- Da tror jeg det blir klart for alle at konspirasjonsteorier legges til side, sa Hjort.

Hjort medgir at hun har begått et regelbrudd, men bestrider at det foreligger skyld.

- Man har ikke skyld kun ved å bryte reglene, sa han i sitt innledningsforedrag. At Johaug ifølge reglene har et objektivt ansvar for ikke å få i seg et forbudt stoff er ikke det samme som skyld, hevdet han.

- Vi mener hun har vist den forsiktigheten man med rimelighet kan forvente av en toppidrettsutøver. Hun undersøkte personlig at kremen ikke inneholdt noe forbudt stoff med den beste kilden for slike opplysninger, nemlig landslagslege Bendiksen, sa Hjort.

- Det har ingen betydning hvordan pakken så ut. Jeg vil derfor prinsipalt påstå at det ikke er grunn til å utelukke Therese Johaug. Hun er uten skyld, fortsatte han.

- Subsidiært mener vi og ADN at hun ikke kan anses å ha utvist annet enn ubetydelig skyld. Rammen er da mellom ett og to år, men straffen burde i dette tilfellet være vesentlig kortere enn 12 måneder.

- Dette gjelder

Han hevdet at alle «konspirasjonsteorier» kan legges til side og at følgende kan legges til grunn etter Antidoping Norges etterforskning:

* At det ble funnet clostebol i dopingprøven.

* At clostebol er et forbudt stoff.

* At tilstedeværelsen skyldes bruk av kremen Trofodermin.

* At lege Fredrik S. Bendiksen kjøpte kremen.

* At Johaug fikk esken for behandling av en leppeskade.

* At hun spurte legen om det var greit å bruke den, og at det verken forelå prestasjonsfremmende effekt eller overlegg ved bruk av den ulovlige kremen.

Ingen uro

Hjort opplyste at hun brukte kremen som anvist av legen, to ganger om dagen. Siste gang var 15. september hjemme i Oslo. 

Dagen etter ble hun vekket av dopingkontrollører.

- Hun kjente ingen uro og var som vanlig trygg på at alt var i orden, sa Hjort. Tidligere kom det fram at Johaug hadde avgitt 88 dopingprøver, alle negative, før prøven som inneholdt clostebol.

Hjort beskrev hvilket sjokk det var for Johaug å få beskjed om den positive prøven.

- Verden raste sammen for henne da hun fikk beskjeden. Hun forsto det ikke. En marerittaktig tid fulgte. Uken etter var et emosjonelt kaos, og på pressemøtet flommet følelsene over, sa han.

Hjort beklaget også det han beskrev som stigmatisering av utøvere som bryter dopingreglene.

- At regelbrudd kan ha svært ulik karakter kommer ikke fram, sa han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.