Utenfor Stortinget begynte det å samle seg folk. De ventet på noen. Det var hengt opp banner som vendte mot Grand Hotel.

INNE. Stortingspresident Olemic Thommessen likte ikke en SV-representants beskrivelse av hvordan statsråder ankommer Stortinget.
INNE. Stortingspresident Olemic Thommessen likte ikke en SV-representants beskrivelse av hvordan statsråder ankommer Stortinget. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Inne i stortingssalen satt stortingspresident Olemic Thommessen. Han ga ordet til klima- og miljøminister Tine Sundtoft, som svarte på spørsmål om farlige vesener. Hun snakket om soneforvaltning. Det skal skilles bedre mellom soner for farlige vesener som sier «knurr» og «brum» og soner for ufarlige vesener som sier «bæ» og «mø».

– Svaret på dette må vi få på plass gjennom en tydeligere soneforvaltning der det blir tydeligere at i den sonen er det beitedyrene som har forkjørsrett, i den sonen er det rovdyrene. Noe av konfliktene vi ser nå er nettopp fordi det er litt utydelig hvilket av dyrene som har forkjørsrett, sa Sundtoft.

Frislippet av snøscootere betyr tydeligvis at både sau og ulv skal frese rundt i naturen. Det er ikke godt å si hva som er skumlest. Enten det er sau eller ulv som sitter på scooteren, er det viktigste at de ikke kjører som svin.

– Når det gjelder bjørn, er vi under bestandsmålet. Når det gjelder jerv, er vi over, sa Sundtoft.

Forjervliseringen er gått for langt. Sundtoft ville at det skulle tas ut skadedyr.

Thommessen var neppe særlig bekymret for hverken bjørn, ulv eller jerv der han satt. Lama er tross alt enda farligere. Han hadde satset på soneforvaltning. Ingen Lama i lagtingssalen. Der har Kina forkjørsrett.

Et stykke ut i spørretimen smøg det seg lyder inn i stortingssalen fra folkemengden der ut. Applaus, roping, plystring. Noen stortingsrepresentanter gikk bort til vinduene og tittet ut. Og der var han! Dalai Lama sto på balkongen på Grand Hotel og vinket. Olemic Thommessens gamle venn!

Thommessen var ikke blant dem som gikk bort til vinduet for å ta bilde med telefonen. Han ledet møtet rolig videre. Han virket så avslappet at han i alle fall ikke trenger å høre på Dalai Lamas foredrag om mindfulness og meditasjon.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes spurte om klimapolitikk.

– Det var ingen som ikke fikk med seg at jeg her den 12. februar sa ganske tydelig at klimaforliket står fast, svarte Sundtoft.

Særlig mye mer hadde hun ikke å si nå heller. Fylkesnes var ikke fornøyd med svaret.

– Klimaministeren kan ikke komme dassende til Stortinget uten å komme med skikkelige svar, sa Fylkesnes.

Stortingspresidenten reagerte ikke på den litt friske språkbruken. Kanskje satt han i sine egne tanker. Hadde han husket å låse døren? Ville det være best å trekke for gardinene?

Fredag kommer Dalai Lama tassende til Stortinget. Det er opprettet Lama-sone i kinosalen i Stortingets femte etasje. Thommessen-sonen er i tredje.

Stortingets sekretær Harald Grønn hvisket noen ord i Thommessens øre for å vekke ham.

– Presidenten vil forøvrig kommentere at man kanskje kan finne andre uttrykk for måter å komme til Stortinget på enn det vi fikk fra representantens side ved denne anledningen, sa Thommessen.

Stortingspresident Thommessen hadde slått det fast. Statsråder kommer ikke «dassende» til Stortinget.

Stortingets verdighet var reddet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.